Tillbaka

Litteraturarvet digitaliseras

2009-12-16
av Lars Schmidt
Författarförbundet, Förläggareföreningen och Kungliga Biblioteket vill tillsammans göra hela det svenska litterära arvet tillgänglig i digital form.Sveriges digitala bibliotek startar redan nästa år med ett pilotprojekt med hundratal utvalda verk av de så kallade fyrtiotalisterna.

rna om att lägga grunden för ett digitalt bibliotek började så sent som i höstas mellan Förläggareföreningen, Författarförbundet och Kungliga biblioteket. Sedan har arbete gått fort.

– Det känns som en milstolpe att vi lyckats komma överens. Vi är helt eniga om att det måste göras, säger Mats Söderlund, ordförande i Författarförbundet.

Sveriges digitala bibliotek är ett gigantiskt projekt som kommer att ta många år att fullfölja. Tanken är att börja med äldre verk som ska göras tillgängliga via Kungliga Bibliotekets webb.

Det är böcker som inte går att köpa i tryckt form eller som e-bok, och som läsarna fritt ska kunna ta del av. Tanken är att det digitala biblioteket ska ta vid där den marknadsdrivna utgivningen slutar, säger parterna.

På lite längre sikt handlar om hundratusentals böcker och totalt flera miljoner verk, inklusive tidningar och tidskrifter, som ska digitaliseras. Liknande projekt finns redan igång i bland annat Frankrike, Tyskland, Spanien och Norge.

Från EU finns ett krav på att alla medlemsstater ska digitalisera sina litterära arv. Google Books stora digitaliseringsprojekt, liksom den illegala fildelningen, har också satt press på de svenska parterna att komma till skott.

Förläggareföreningen och Författarförbundet kommer att samarbeta med rättighetsinnehavare och producenter för att lösa upphovsrättsfrågorna på ett enkelt sätt.

– Jag tycker att man ska sträva efter individuella lösningar för de enskilda rättighetsinnehavarna, säger Förläggareföreningens ordförande Kjell Bohlund.

Samma uppfattning har Mats Söderlund. Den upphovsrättsutredning som regeringen tillsatt har också fått ett tilläggsdirektiv om att särskilt titta på en modell med en avtalslicens för att lösa frågorna.

Ännu finns ingen finansiering av projektet, men parterna tänker sig både privata och statliga medel. Men staten måste bli huvudfinansiär.

– Det är självklart att staten ska betala, säger Mats Söderlund. Det är ju ett samhällsbyggande, det handlar om att medborgarna får tillgång till den information de behöver.

Sveriges digitala bibliotek startar med ett pilotprojekt på temat fyrtiotalisterna. Nära ett hundra böcker av författare som Karl Vennberg, Elsa Grave, Stig Dagerman och Lars Ahlin digitaliseras tillsammans med ett halvdussin litterära tidskrifter från samma epok.

 

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.