Tillbaka

Ludvika och Essunga toppar biblioteksligan

1998-10-30
av Hans Strandberg
De började båda för fem år sedan. Sedan dess har deras bibliotek gjort raketfärder genom statistiken och har idag högst utlåning i landet enligt SvB:s bearbetning av 1997 års siffror. Receptet är barn och musik – och ett högt medieanslag.

Karin Semberg, bibliotekschef i lilla västgötska Essunga kommun, som toppar listan över lån till barn upp till tolv år: – Vi börjar redan på barnavårdscentralen, med språkutvecklingsträning för de allra minsta. Vi har ett intensivt arbete med skolbarnen, både i klassrummen och på biblioteket, vi ger bort böcker, vi har mycket cd-skivor för utlåning, vi har en speciell barnbibliotekarie. Personalutbildning, datorisering, förändrad inköpspolicy - det är ett grundläggande förändringsarbete som gjort att biblioteket i Essunga fördubblat sin utlåning de senaste sex-sju åren. Även totalt sett, räknat på lån per invånare, ligger man bland de tio bästa i landet. – Förutom den traditionella delen har vi satsat på tidskrifter, kartor, cd-skivor, vi har cirka 300 videofilmer. Vi försöker lyssna noga på vad som efterfrågas. Hellre en Mankell till än en poesisamling? – Nej, vi försöker blanda, men är nog ganska toleranta. En klar ribba går dock vid Danielle Steele, säger Karin Semberg. För andra året i rad har Ludvika i Dalarna landets högsta utlåning av böcker och AV-medier. Siffran är 16, 2 per invånare. – Förr var vi väl ett vanligt, halvtråkigt bibliotek med en utlåning på nio böcker per invånare. Men 1993 bestämde vi oss för att göra något åt det. Vi har satsat på musiken, som i dag står för 20 procent av vår utlåning, berättar kultur- och fritidschefen Bengt-Åke Kjell. Det betyder stor satsning på cd-skivor (7000 titlar), videor, musikkassetter, sommarfrukostar med artister. – Så har vi vunnit tillbaka den förlorade gruppen, tonåringarna. Vill de ha ny hip-hop kan de gå till oss. Liksom Essunga har Ludvika ett ”bra medieanslag”, vilket har gjort att man har kunnat behålla ett brett utbud. Målet är att ha de nya böckerna på utgivningsdagen. I år, till kulturhuvudstadsårets ära, håller biblioteket söndagsöppet. – Det har gått hyggligt, men jag tror inte vi har resurser att fortsätta. Det är dock min absoluta målsättning, säger Bengt Åke Kjell. SCB:s nyutkomna statistik för 1997 visar att flera års ökning nu har stannat av. Svenskarna lånade i fjol 80,5 miljoner böcker och AV-medier, en halv miljard mindre än 1996. I genomsnitt gör vi 9,1 lån per capita. Men SvB:s bearbetning visar att spridningen är mycket stor. I Ludvika är utlåningen nästan fyra gånger högre än i Sigtuna, som tillhör bottenligan. I Essunga lånas det nästan sex gånger så mycket barnböcker som i Haninge. 

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.