Tillbaka

Lugn före storm i strid om Pippi

1997-05-16
av Fredrik Lindberg
Andra ronden i licensstriden mellan Bonnierägda Ahead och Göte Johanssons Läsförlaget närmar sig.

igt beslut i tingsrätten från i november får Ahead inte föra talan för att med hänvisning till licensintrång förmå rätten att konfiskera Läsförlagets produkt, Pippis datafästisar. Inte utan medgivande från Nordic Licensing, som har sålt Pippi-licenser till både Ahead och Läsförlaget.
    Nordic Licensing föredrar å sin sida att de bägge parterna gör upp i godo. Och Läsförlaget bestrider Aheads rätt att väcka talan. Sålunda har nu de bägge parternas ombud fäktats brevledes i närmare ett halvår. Läsförlaget har anstånd till den 22 maj att lämna kompletterande bevisning och att yttra sig om rättens sammansättning. Det senare betyder att en mellandom bör vara i antågande, gällande frågan om Ahead över huvudtaget har rätt att föra talan. Blir rättens svar jakande går frågan vidare till om det ska utdömas skadestånd eller inte, och i så fall hur stort.
    Läsförlaget har valt att ligga lågt och tills vidare inte saluföra sina datafästisar. Men innan den 26 september vill Göte Johansson ha ett avgörande. Då har nämligen bonnierska SF:s biofilm om Pippi premiär, vilket lär var ett utmärkt tillfälle att introducera Pippi-relaterade barnprodukter.
    Det var på bokmässan i Göteborg i höstas som intressekonflikten mellan Ahead och Göte Johansson kom i dagen. Läsförlaget introducerade Pippis datafästisar inför julhandeln, vilket fick Ahead att slå bakut eftersom man trodde sig ha ensamrätt till Pippi som elektronisk produkt. Läsförlaget hävdade att Aheads licens endast gäller "interaktiva" produkter, dit alltså datafästisarna enligt Läsförlaget inte räknas. Ahead svarade med att stämma sin antagonist vid tingsrätt, och kräva skadestånd samt att Läsförlagets alla datafästisar skulle beslagtas och förstöras.
    Aheads vd, Hélène Bodin, har för avsikt att föra fallet till vägs ände. Åtminstone så långt som Aheads licens gäller, till den sista december 1998.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.