Tillbaka

Lyckseles nya bokhandlare: ”Vi kommer att fylla ett stort behov”

2022-08-16
av Kalle Laxgård
Malin Ackerman. I bakgrunden skymtas lokalen där bokhandeln ska ligga.
Foto: 3dfoto.se

Hon drivs av att förena människor. Ett sätt att göra det på blir genom att öppna en bokhandel i hemstaden Lycksele i höst.

– Vi har bott i Lycksele i hela våra liv och vi känner så starkt vad det är som saknas, säger delägaren Malin Ackermann.

Det går att börja historien om Lycksele bokhandel på flera sätt.

Med att invigningen 1 oktober kommer att sätta stopp för en tio år lång period utan boklåda i staden.

Eller att Lyckseleborna därmed inte längre behöver köra de 13 milen till Umeå för att kunna gå i en fysisk bokhandel.

Eller att grundarna därmed hakar på en trend av nyetablerade boklådor i Sverige.

Men själv börjar Malin Ackermann historien om Lycksele bokhandel med att hon fick bröstcancer. Behandlingen gick bra, men krisen gav också ett behov av att ompröva sitt liv. Hon sade upp sig från arbetet som projektkoordinator på Lycksele kommun och bestämde sig för att satsa på andra saker.

Ett sådant projekt var att gestalta författaren Sara Lidman i Gunilla Breskys film Sara Lidman och jag. Och när Sara kulturhus började byggas i Skellefteå, 15 mil öster om Lycksele, fick Malin Ackermann en tanke.

– Lycksele är den tredje staden i Västerbotten, som bara krymper då folk flyttar till kusten. Och Umeå har Väven och Skellefteå fick Sara. Borde vi inte ha en lillasyster i Lycksele då?

2015 utsågs Malin Ackermann till Årets Västerbottning i en omröstning bland Västerbottens-Kurirens läsare. Utmärkelsen fick hon för sin kamp för glesbygdsfrågor, bland annat för bragden att få Skatteverket att riva upp sitt beslut om att lämna Lycksele – något som räddade 30 jobb i staden.

Men hennes förslag om ett kulturhus bet inte på de lokala politikerna. Däremot, när hon senare efter ett besök i Gamla stans bokhandel i Stockholm lade ut en idé om en bokhandel i Lycksele i sociala medier, fick hon napp.

– Dagen efter skrev Calle Franklin, som äger fastigheter i Lycksele, att han tyckte det var en bra idé. Han ville prata mer, säger Malin Ackermann.

Och efter ett samtal bestämde de sig för att göra slag i saken. De startade ett aktiebolag som de äger häften hälften. Lokalen finns i en av Calle Franklins fastigheter i centrala Lycksele. 185 kvadratmeter, som åtminstone initialt ska delas med turistinformationen i staden.

Och bokförsäljningen ska kompletteras med inslag av kulturhus.

– Om man ska få en bokhandel att fungera i en liten stad som Lycksele är det viktigt att komplettera, dels med att sälja annat än bara böcker, men också med att ha evenemang. Vi har ett bibliotek och ett medborgarhus men vi behöver aktiviteter som gör att det blir trevligare att bo här, säger Malin Ackermann.

Kapitalet för att få i gång bokhandeln finns, menar hon, och studiebesök har gjorts i bokhandlar som Kramfors, Ljusdal och i Gamla stan i Stockholm.

När ni gjorde analysen för att få butiken att funka, hur såg den ut?

– Det är tio år sedan vi hade en bokhandel i Lycksele och för ett par år sedan försvann Åhléns. Det finns ingen som säljer kontorsmaterial i dag. Både jag och Calle Franklin har bott i Lycksele i hela våra liv och vi känner väldigt starkt vad det är som saknas i stan. Vi kommer att fylla ett stort behov och har stora förhoppningar om att lyckas.

Namnet blir "Lycksele bokhandel – ditt vardagsrum" och invigningen är satt till 1 oktober. Själv tror Malin Ackermann att hennes kamp för glesbygdens framtid kan hjälpa till i etableringen av butiken.

– Både för att jag är en profil som folk känner till men också för att jag tycker så mycket om att samla människor. Jag har jobbat länge med projektledning och ser framför mig hur jag mycket väl – utöver vara bokhandlare – också kommer att ägna mig åt evenemang när vi kan börja ha timanställda.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.