Tillbaka

Majgull Axelsson går till Norstedts

2020-02-24
av Kalle Laxgård
Majgull Axelsson
Foto: Thron Ullberg

Efter tre romaner på Brombergs återvänder Majgull Axelsson till sitt tidigare förlag, Norstedts.

– Vi hade en liten oenighet och då kände jag att jag lika gärna kunde gå tillbaka, säger författaren till SvB.

2011 kom Majgull Axelssons Moderspassion ut på Brombergs, hennes första på förlaget efter att hon bytt från Norstedts.

Nu väljer hon, efter tio år och tre böcker på Brombergs – bland annat den storsäljande Jag heter inte Miriam – att återgå till Riddarholmen, vilket först uppmärksammades i Förlagspodden.

När SvB når författaren bekräftar hon förlagsbytet.

– Vi hade en liten oenighet och då kände jag att jag lika gärna kunde gå tillbaka till Norstedts, säger Majgull Axelsson.

Vad oenigheten gäller vill hon inte säga.

– Men jag måste säga att Brombergs har varit ett väldigt bra förlag att vara på. Jag har blivit väldigt väl bemött där, så jag har inget ont att säga om Brombergs.

Dorotea Bromberg, förlagschef, säger att det inte finns någon personlig konflikt. Hon hade önskat att Majgull Axelsson stannat på förlaget.

– Det blir så här ibland. Det bara händer och det är väldigt sorgligt tycker jag, men vi har haft en väldigt fin tid med Majgull. Hon har varit en otroligt spännande författare att jobba med, säger Dorotea Bromberg.

Att stora författare byter förlag har varit en växande diskussion inom bokbranschen den senaste tiden. Majgull Axelsson betonar att hennes byte inte är en del av den diskussionen. Ingen annan än hon själv har varit iblandad i hennes kommande förlagsadress.

– Jag har ett handikapp. Jag är svårt ansiktsblind och känner inte igen folk, då är det väldigt bra att gå tillbaka till ett ställe där jag känner folk och har lärt mig hur de ser ut. Jag kommer att jobba med en väldigt liten krets just på grund av det här handikappet, säger Majgull Axelsson.

Ansiktsblindheten var också anledningen till att hon en gång bytte till Brombergs.

– Jag blev helt vilse i huvudet. Jag kände inte igen någon till slut, visste inte vem jag skulle tala med, och då blev det lättare att gå till ett mindre förlag.

I många år försökte hon dölja problemet. Majgull Axelsson berättar hur hon log mot människor hon träffade och låtsades att hon kände igen dem, trots att hon inte hade en aning om vilka de var.

I dag är hon öppen med det, men tvingas fortfarande fråga sin man om identiteten på vissa grannar de bott bredvid och träffat under flera års tid.

– Det fåniga är att jag är väldigt bra på att känna igen hundar! Och jag känner igen folks kläder. Men så byter de kläder och det är ett oskick, säger Majgull Axelsson.

Planen är att hennes kommande roman ges ut på Norstedts till hösten.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.