Tillbaka

”Man hade önskat att det gick snabbare”

2020-03-31
av Sophie Tanha
Maria Edsman, vd för Bokhandelsgruppen.
Foto: Sara Mac Key

Vd Maria Edsman berättar om Bokhandelsgruppens fortsatta åtgärder för att balansera förlusterna i coronavirusets kölvatten.

I butik så är det ”otroligt många” som permitteras, på kontoret ett fyrtiotal i runda slängar, säger Maria Edsman till SvB.

– Vi ser relativt stora tapp i försäljningen i våra butiker och då måste vi balansera det med att hitta sätt att minska våra kostnader, och det här är ett av sätten. Hittills påverkas ungefär hälften av våra butiker, vi har börjat med korttidspermitteringarna i den änden som haft störst tapp. Men vi arbetar med att se hur det kommer se ut i övriga butiker. I stort sett alla butiker har tappat. 

I nuläget permitteras personalen inte fullt ut, enligt regeringens olika steg i stödåtgärderna. Men i framtiden kan det komma att bli fler personer som permitteras och i större utsträckning.  

Diskussioner pågår även med hyresvärdarna. Det gäller bland annat om att kunna dra ner på öppettiderna, men förhandlingar om att betala hyran månadsvis i stället för kvartalsvis förs för att minska likviditetseffekten.

– Sen pågår även diskussioner om rena revisioner av hyran, men det är svårt att komma i mål nu innan regeringens förslag på stödpaket är klubbat och vi och hyresvärdarna får veta exakt vad som gäller, säger Maria Edsman.

En åtgärd som Bokhandelsgruppen gjorde när coronapandemins effekter började märkas var att fråga förlag och leverantörer om längre kredittider. Gensvaren var generellt positiva, enligt Maria Edsman.

– Det känns som om alla just nu är angelägna om att vi ska ta oss igenom den här svåra perioden och ha kvar en levande bokbransch efter det.

Enligt ett utskick från Bokhandelsgruppens ägare, Volati, gick försäljningen i butik ner 35 procent förra veckan. Onlineförsäljningen gick något bättre, men väger inte upp för tappet i fysisk butik.

Trots att Maria Edsman i stort sett är nöjd med regeringens åtgärder hittills finns det ett problem i att de flesta stöd betalas ut i efterhand. Möjligheterna till statligt stöd för korttidspermitteringarna innebär till exempel att Bokhandelsgruppen först betalar ut hela lönen till personalen, för att vid senare tillfälle få tillbaka pengar.

– Det kan bli tufft för likviditeten på sikt, om ersättningarna dröjer. Man hade önskat att det gick snabbare.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.