”Man måste byta åkstil”
>
Susanne Hamilton, förlagschef på Bokförlaget Langenskiölds och ordförande i NOFF, var initiativtagare till seminariedagen som även KF Media och Bonnierförlagen var med och arrangerade.
Några av dagens talare var Maria Hamrefors, vd KF Media, Jacob Dalborg, vd Bonnierförlagen, Carl Hamilton, styrelseordförande i Piratförlaget och Åsa Kidelius, bokhandlare på Drottningsgatans Bok & Bild. De pratade om hur de såg på sina roller i de förändringar som branschen går igenom – med förskjutning av försäljningskanaler, digitalisering och nya format.
– Samtalstonen mellan små och stora förlag har blivit konfrontatorisk, vi är lite ogina mot varandra, men vi är en liten bransch och måste hålla ihop i de här frågorna, sa Susanne Hamilton.
Carl Hamilton kallade sig den ”mörka kraften” bland talarna, och hans analys av förlagsbranschen andades saknad efter den traditionella förläggaren som såg ”lönsamhet inte som ett mål, utan som ett medel”.
Han drog upp de stora linjerna i en tillbakablick över branschens utveckling: från ett producentstyrt system till ett marknadsstyrt. Förlagen har, från att ha odlat författare under lång tid och levt gott på backlistförsäljning, gått till att i dag vara helt beroende av nyheter, och har därigenom också blivit mycket mer sårbara.
– Bokbranschen har blivit en hit-business. Alla vet att tre av tio Hollywoodfilmer blir blockbusters, problemet är att man inte vet innan vilka som blir det, sa Carl Hamilton som förutser ökad konsolidering i bokbranschen och utslagning av små förlag.
Små förlag har på ett sätt stora möjligheter, med den ökade handlingsfrihet som internet och ny teknik gett. Det allra svåraste är att vara mellanstor, enligt Carl Hamilton:
– Att vara ett medelstort allmänutgivande förlag är det svåraste man kan göra i dag. Den enda chansen för ett medelstort förlag är att vara väldigt smal, väldigt tydlig, ha ett område man är bäst på och järnkoll på hur man når fram till sina läsare.
Carl Hamilton pläderade även för högre bokpriser:
– Jag tror vi att prissätter vår vara för lågt. Vi borde trycka upp priset för att ge de små förlagen andrum och för att bokhandeln inte ska blöda ihjäl.
Han betonade att förändringar inte främst handlar om att lära sig en ny teknik, utan om att förändra sitt arbetssätt, och jämförde med att lära sig åka slalom med carvingskidor:
– Det räcker inte att lära sig tekniken. Man måste byta åkstil.
Små förlag har stora möjligheter i de förändringar som sker, menade Susanne Hamilton i sitt tal. Ny teknik sänker inträdeströskeln i branschen, möjligheterna att använda nätverk och ha direktkontakt med läsare ökar.
NOFF – Nordiska oberoende förlags förening, som nu har 200 medlemmar – får nya medlemsansökningar ”varje dag”, enligt Susanne Hamilton. NOFF kommer att jobba hårdare med lobbying, påverka i statliga utredningar, öka medlemsservicen (till exempel hjälp med att söka EU-stöd) och öppna ett kansli för NOFF, som i dag drivs ideellt:
– Jag kommer att gå ännu hårdare fram, med alla de nya kanaler som finns nu har vi plötsligt chans att få bättre konkurrens på marknaden.
Utöver bokbranschens företrädare deltog även talare från helt andra områden.
Den andra delen av seminariedagen ägnades åt talare på områden som gränsar till bokbranschen, bland andra: Carl-Erik Lagercrantz, Telenor Sverige, Martin Ingvar, hjärnforskare och Amelie von Zweigbergk, statssekreterare på utbildningsdepartementet.
Några konkreta förslag på samarbeten kom inte, men det var heller inte avsikten, enligt Susanne Hamilton:
– Vi har inga svar här i dag, men vi har börjat prata med varandra. Vi måste sätta oss ner vid ett bord och prata, Maria Hamrefors, Jakob Dalborg med flera, om vad som kommer att hända, sa Susanne Hamilton, som menade att en gemensam e-boksplattform och en diskussion om priser på e-böcker är några exempel på sådant förlagen bör samarbeta om.
Läs fler rapporter från seminariedagen: "Jag älskar böcker":
"Vi har alla skäl att samarbeta"
Vad tyckte du om artikeln?