Tillbaka

Massolit köper Forma Books

2013-11-27
av Niklas Strömberg
För 19 miljoner kronor tar Massolit Media över Sveriges fjärde största allmänförlag. I köpet av Forma Books ingår bland annat B. Wahlströms Bokförlag, Damm Förlag och Ica Bokförlag.

Det är börsnoterade Massolit Media som köper Forma Books av Ica Gruppen. Enligt Peter Näslund, styrelseordförande för Massolit, är affären ett resultat av en lång förhandling.

– Dels har Forma oerhört starka varumärken, dels är det ett stort förlag som är under vändning från förlust till vinst. Det har inte vänt ännu men med nytt friskt blod från Massolit kommer vi kunna öka takten på den vändningen.

2008 hade Forma Books en omsättning på 587 miljoner och 250 anställda. Enligt Massolit beräknas årets omsättning vara 110 miljoner kronor, med ett minusresultat på 30 miljoner före avskrivningar. Bolaget har i dag drygt 40 anställda.

Enligt Peter Näslund kommer personalens situation vara oförändrad tills vidare.

– Vi ska ha samtal med alla om deras roller och hur vi ska fortsätta jobba, säger han.

Köpeskillingen uppgår till 19 miljoner kronor för ”ett skuldfritt bolag”. Betalningen kommer sträcka sig över sju år, med en första betalning på fyra miljoner kronor före 31 december 2014.

Vad tycker du om köpesumman?

– Vi är jättenöjda. Förlaget har trots allt en negativ historik och det är köparens perspektiv. Varför skulle vi betala mer för något som vi kan förlora pengar på? säger Peter Näslund.

Köpet av Forma Books syntes omgående på Massolits aktiekurs. Bara två timmar efter affären blev offentlig hade aktien stigit med 40 procent, enligt Peter Näslund. I och med  köpet avgår Anders Kvarby som vd för Forma. Under en övergångsfas kommer han dock finnas kvar som konsult.

Ny vd för Forma Books blir Fredrik Grunewald, i dag vd för Massolit Media.

Även Ica Gruppen är nöjd med affären. Ola Fernvall, presschef:

– Vi har gjort en översyn av portföljbolagen och det är resultatet av den. Vi känner att affären med Massolit är en bra lösning för författare, de anställda och bolaget.

Han vill inte kommentera om det fanns fler intressenter.

Vad var det viktigaste för er när ni letade efter köpare?

– Att Forma Books inte passade in i vår kärnverksamhet och att vi fick ett bud som passade för båda parter.

 

I köpet ingår:

B. Wahlströms Bokförlag

Damm Förlag

Bokklubben Livsenergi

ICA Bokförlag

Ponto Pocket.

Samt 50 procent i jultidningsförlaget Brafö AB

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.