Tillbaka

Mästaren i gangsterkällaren

2019-07-11
av Kalle Laxgård
Sören Bondeson
Foto: Sara Mac Key

Efter 25 år och 5 000 elever har han ledsnat på drömmare som inte är beredda att jobba hårt. Men sluta undervisa vill skrivläraren Sören Bondeson inte. För några få utvalda står dörren till gangsterkällaren öppen.

Vårsol på parketten i trerummaren i Aspudden. Sören Bondeson skakar ut ett par bitar tuggtobak i handen. Tyst försöker han sortera bland sina värsta misstag.

– Jag har ju för fan gjort alla! Men… min största personliga miss – i skrivandet – var nog när jag började på fel berättelse.

Sören Bondeson bär blå jeansskjorta över svart t-shirt. Han drar i gång en anekdot om hur han som ung ”snurrade runt på Afrikas horn” för att sedan börja skriva en roman som utspelade sig på platsen.

– Men så kom jag på att sidohistorien om taxichauffören var mycket intressantare, fortsätter han. Då hade jag skrivit på boken i ett år. Det blev min första deckare.

Att Sören Bondeson är en storyteller är omöjligt att undgå. Skriva har han gjort i hela sitt vuxna liv.

– Jag gillar inte att gå till ett jobb. Det var en av anledningarna till att jag ville bli författare…

Han lutar huvudet bakåt och skrattar.

– Då trodde jag att jag inte skulle behöva gå till ett jobb. Hahaha, vilket misstag! Romantiskt!

Kriminalromanen Lita inte på gryningen, hans andra bok, hade inte ens hunnit komma ut innan Sören Bondeson fick frågan om att bli skrivlärare.

1997 bestämde han sig för att starta en egen deckarkurs, eftersom det – enligt honom själv – inte fanns någon i hela Sverige. Det kom två personer. Något år senare sköljde deckarvågen in och Sören Bondeson översvämmades av ansökningar.

Under sina 25 år som lärare har han hjälpt författare som Jens Lapidus, Åsa Larsson, Viveca Sten, Jenny Rogneby, Anna Bågstam och Peter Fröberg Idling. Både Jens Lapidus (Snabba cash) och Åsa Larsson (Solstorm) skrev sina första böcker under hans kurser.

Enligt egen utsago har Sören Bondeson undervisat omkring 5 000 elever. Ett hundratal har fått skriva förlagskontrakt.

Varje ny kurs inleder han med samma uppmaning:

– Avromantisera skrivandet!

Men det är svårt.

– Det finns så mycket myter om skrivande. Jag vill påstå att hela branschen lever på det varumärket: att litteraturen kommer direkt från himlen, från Gud. Det är fantastiskt bra marknadsföring, men ska du lära dig skriva måste du gå till botten, säger Sören Bondeson.

Det handlar om att lära sig hantverket. Det förbannade nötandet.

– För att lära dig skriva måste du lära dig läsa på ett helt annat sätt. Ser hur det är gjort. Så att du får referenspunkter över upplägg, språk och så vidare.

Under åren har han upplevt det mesta: Aspirerande författare som kan skriva 20 fantastiska sidor men därefter misslyckas helt. De som bara lägger av trots att de har 150 bra sidor. Eller andra som bara skriver på utan att ens ha viljan att bli klara.

Själv vill han se ett färdigt manus innan han uttalar sig om det är bra eller inte.

– Man ska aldrig vara säker på vem det kommer att gå bra för. Man måste ha tålamod. Det är som idrott: En del utvecklas sent. Andra har talang – men inte arbetskapaciteten.

Sören Bondeson fortsätter:

– Men nu håller jag bara ganska hemliga kurser.

 

I en källare i centrala Stockholm ligger Svenska institutet för sorgebearbetning. Institutet drivs av Anders Magnusson, på 1990-talet ökänd bankrånare, och senare kursdeltagare hos Sören Bondeson.

– Vi kallar det Gangsterkällaren, säger Sören Bondeson.

Han har tröttnat på elever som inte brinner för sitt skrivande. Tillsammans med en nybörjarkurs på Ordfront är Gangsterkällaren hans enda kurs. Det finns åtta platser. Flera av deltagarna är redan utgivna.

Vad gör du för att dina elever inte ska upprepa ditt eget värsta misstag?

– Jag försöker hålla ihop romanerna. Ett vanligt fel är att ha för många perspektivpersoner, alltså de som tänker och känner. Då får du ett refuseringsbrev direkt: ”romanen spretar”.

Enligt Sören Bondeson är textanalysen inom skrivargruppen avgörande för att deltagarna ska bli bättre.

Lär du dig något i ditt eget skrivande av att hålla kurser?

– Ja det gör jag. Det dyker ofta upp problem, då brukar jag fråga hur de själva tänkt och så resonerar vi om det. De ser lösningar jag inte ser. Intuition är inget som kommer av sig självt, säger han.

Vid köksbordet i Aspudden tittar Sören Bondeson på klockan. Det börjar bli dags att ge sig av mot Gangsterkällaren.

Han säger att han förmodligen skrivit sin sista roman. Men att sluta undervisa är svårare.

– Jag kan inte sluta. Eller, jag skulle kunna, men jag vill inte. Vi har så skojigt ihop – och jag kan inte ha tråkigt!

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.