Tillbaka

Ministern varnar för Black Friday

2020-11-20
av Kalle Laxgård
Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Uppstår trängsel under Black Friday bör svenskarna inte handla. Vid nätköp ska postombud undvikas, betonar näringsminister Ibrahim Baylan.

– I år får kanske den stora shoppingrundan ställas in.

Under en presskonferens på fredagseftermiddagen betonade näringsministern allvaret i den rådande situationen. 

Trängseln som brukar uppstå under kommande handelshelgen Black Friday, och därefter julhandeln, måste undvikas.

– Mitt budskap är enkelt: går det inte att handla utan att undvika trängsel, då ska du inte handla, sade Ibrahim Baylan under pressträffen, rapporterar Dagens Nyheter.

Sedan en tid avråds alla svenskar från att besöka butiker annat än för livsmedel och apoteksvaror. Under Black Friday – och i en betydligt växande grad under pandemin – handlar många svenska via nätet. De som nu planerar inköp via e-handel bör dock undvika att beställa paketen till postombud, och i stället välja hemleverans i möjligaste mån, säger Ibrahim Baylan. Måste kunder besöka postombuden ska det ske utanför rusningstid.

Även Svensk Handels vd Karin Johansson medverkade under pressträffen. Organisationen har tagit fram riktlinjer för företag för att förbättra säkerheten och att den också arbetar för att öka antalet utlämningsställen för paket. Karin Johansson uppmanar även allmänheten att sprida ut sina inköp inför helgerna så mycket det går, för att minska risken för trängsel.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.