Tillbaka

Minskad bokförsäljning i Tyskland

2021-01-12
av Matilda Källén
Foto: iStockphoto

Efter två perioder av lockdown minskade bokförsäljningen i Tyskland med 2,3 procent under 2020 mot året dessförinnan. 

Innan Tysklands andra lockdown inleddes i mitten av december såg landets bokförsäljning ut att kunna landa på ungefär samma nivåer som 2019, men strängare restriktioner och stängda butiker grusade hoppet. I stället minskade fjolårets försäljning med totalt 2,3 procent jämfört med året innan, medan det i volym såldes 5,3 procent färre böcker, skriver Bookseller.

Särskilt den fysiska bokhandeln drabbades hårt, med en försäljning som minskade med hela 19,6 procent i december och med 8,7 procent över hela året. 

Barnböcker och ungdomsböcker var den enda kategorin där försäljningen ökade, med 4,3 procent, under året. Skönlitteratur och sakprosa minskade med 1,6 respektive 1,3 procent.

Enligt Karin Schmidt-Friderichs, ordförande för handelsorganisationen Börsenverein des Deutschen Buchhandels, har ”entusiasmen inför läsning och efterfrågan på böcker varit hög under större delen av året”. Samtidigt konstaterar hon att branschen nu präglas av oro och osäkerhet, och att man väntar sig att 2021 startar med en ”massiv” försäljningsminskning.

Tysklands nuvarande lockdown har förlängts från den 10 januari till minst slutet av månaden. 

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.