Tillbaka

Nätbokhandlar tar steget till mobilen

2010-01-18
av Sara Djurberg
I december lanserades Adlibris som applikation till Iphone. Nu följer Bokus efter. I förlängningen handlar det om att skapa nya försäljningskanaler. Men än så länge ses applikationerna mest som ett test på hur benägna kunderna är att handla via mobilen. Sedan Adlibris strax före jul lade upp sin bokhandel som applikation till Iphone har den laddats ner i snitt 1 000 gånger per dag, enligt vd Pär Svärdson. Men hittills har bara ”ett par tusen” böcker sålts den vägen.– Det

tora volymer på försäljningen. Vi ser det som ett test på hur kunderna handlar på det här sättet. Vi kommer att utveckla applikationen och komma med nya varianter, säger Pär Svärdson.

Bokus lanserade sin applikation i fredags (den 15 januari) och enligt affärsområdeschefen Mats Fagerström laddades den ner 3 000 gånger under första dagen. Efter helgen låg den på åttonde plats bland de mest nedladdade gratisapplikationerna.

I Adlibris applikation kan man söka bland nyheter, kategorier och topplistor, medan Bokus har lagt till fler funktioner som varukorg, favoriter, blogg och möjlighet att tipsa andra genom Twitter och Facebook.
– Vi visar att vi är med och erbjuder en komplett bokhandel via Iphone. Vi ger kunderna möjlighet att använda de medier man vill för att handla, säger Mats Fagerström.

Gör inte möjligheten att handla direkt via telefonen dataterminalerna i Akademibokhandelns butiker överflödiga?
– För vår del handlar det om att finnas där kunderna vill ha oss. Det ena utesluter inte det andra. Terminalerna kan finnas kvar som referens och många känner sig ännu inte benägna att handla via mobilen, säger Marcos Widung, projektledare på Bokus.

Han tror att de flesta kunder upplever shopping via mobiltelefonen som tryggt.
– Man uppger aldrig bankuppgifter när man köper via applikationen, utan man får en faktura. Det går inte att ändra adressuppgifter och sådant. Det är väldigt svårt att knäcka på det sättet. Men det är säkert olika, en del är inte ens bekväma med att handla på nätet, säger Marcos Widung.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.