Tillbaka

Näthandeln slår alla rekord

2020-12-22
av Kalle Laxgård
Foto: Ylva Sundgren

Både Bokus och Adlibris närmar sig ökningar på omkring 50 procent i julhandeln.
– Det finns ingen julmagi bakom det, säger Sakari Luovio, försäljningschef på Adlibris.

Sakari Luovio menar att Adlibris såg hur försäljningen började öka i november, redan innan Black Friday. 

– Men december blir en riktigt bra månad för oss, säger försäljningschefen till SvB.

Försäljningen i julhandeln är nära 50 procent högre än i fjol, uppger företaget.

– Det finns ingen julmagi bakom det. Det beror på ett hårt arbete av alla avdelningar och givetvis har omständigheterna med covid påverkat också. Men jag skulle säga att vi verkligen har fokuserat på att leverera och möta kundbehovet, säger Sakari Luovio.

Han kan också se hur fler konsumtionsmönster har förändrats, som tillsammans resulterat i den kraftiga omsättningsökningen. Ett är att snittkvittot i år är högre än tidigare år – varje kund handlar mer. Likaså har Adlibris satsar mer på marknadsföring den här julen än något tidigare år, säger Sakari Luovio, liksom att kunden ska kunna handla in i det sista.

– Man kan fortfarande beställa julklappar fram till klockan 14 i dag tisdag, om man väljer rätt fraktsätt, säger han.

Att förutsättningarna varit helt annorlunda i år har inte undgått någon. Ända sedan i våras har pandemin drivit försäljning från fysiska butiker till nätet inom hela detaljhandeln. 

Förra hösten drabbades Bokus av svåra leveransproblem när ett gammalmodigt logistiksystem skulle bytas ut hos distributören. Problemen blev seglivade och förstörde även julhandeln.

I år har Bokus en ökning på över 50 procent mot fjolårets.

– Jag ser Bokus framgång som ett kvitto på att vi fokuserar på rätt saker – böcker och läsupplevelse – och på hur viktig nätbokhandeln är för såväl den enskilda konsumenten som samhället i stort, säger Jonas Weibull, e-handelschef för Bokus i ett pressmeddelande.

I ett mejl till SvB förtydligar Jonas Weibull att leveranserna fungerat väl i år trots en hög belastning. Jämfört med 2018 – året före logistikproblemen – är julförsäljningen 30 procent högre.

Skiljer sig kundernas köpbeteende mot ett vanligt års julhandel?

– Vi ser en stor andel förstagångskunder och kunder som inte handlat från oss på länge, vilket är väldigt roligt, svarar han.

I förra veckan rapporterade SvB även om hur SF-bokhandeln tvingats stänga sin butik i Gamla stan flera timmar för att låta medarbetarna skicka paket som beställts i företagets e-handel. De sista tio dagarna hade nätförsäljningen ökat 200 procent mot året innan.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.