Tillbaka

Natur & Kultur stämmer Mondial

2021-12-06
av Carina Jönsson
Natur & Kultur på Karlavägen.
Foto: Sara Mac Key

Natur & Kultur stämmer Mondial för upphovsrättsintrång. Det är Mondials Berättelser och recept: Asiatiska utflykter och oförklarliga avstickare som man anser för lik den egna kokboken Facing heaven.

Enligt ett pressmeddelande har Natur & Kultur skickat in en stämningsansökan till Patent- och marknadsdomstolen i dag måndag. Detta för att stoppa vad Natur & Kultur anser vara upphovsrättsintrång. Förlaget anser att Mondials Berättelser och recept: Asiatiska utflykter och oförklarliga avstickare ”till stora delar efterbildar Facing heaven vad gäller bilder, texter och formgivning”.
Natur & Kultur gav ut Facing heaven, med texter och recept av Erik Videgård, foto av Pål Allan och formgivning av Gabor Palotai inbundet 2015 och i flexiband 2018.


– Vi kan inte acceptera att ett annat förlag plagierar vår utgivning. Det är anmärkningsvärt att detta passerat Mondials redaktion och även efter att vi uppmärksammat dem på situationen har de valt att inte dra in boken – trots flera påtryckningar från oss. Därför ser vi ingen annan väg framåt än att ta detta vidare rättsligt, säger Maria Nilsson, förläggare och utgivningsansvarig Illustrerad fakta i pressmeddelandet.

SvB söker Natur & Kultur och Mondial

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.