Tillbaka

Nextory blir publikt bolag

2020-10-13
av Kalle Laxgård
Foto: Pressbild

Nextory öppnar upp för att fler ska kunna investera i ljudbokstjänsten. Första steget är dock inte börsintroduktion, säger vd Shadi Bitar.

– Men det är den långsiktiga ambitionen.

Ärendet gäller ändring av bolagsordning. Nextory, som sedan starten 2015 varit ett privat aktiebolag, ska bli publikt.

– Vi jobbar nästan kontinuerligt med kapitalanskaffning och nu förbereder vi ännu en. Men vissa institutionella fonder, till exempel, får inte investera i privata bolag. Därför har vi valt att byta bolagsform, säger Shadi Bitar.

Ännu krävs att vissa uppgifter lämnas in innan Bolagsverket godkänner ansökan.

Kommer det här att leda till en börsintroduktion av Nextory?

– Vi har nog det som långsiktig ambition, men i dagsläget har vi inte bestämt det. 

Varför inte nu?

– Jag tror att det är en resa man behöver göra. Just nu jobbar vi för fullt med det vi gör på Nextory, samt förbereder en ny kapitalanskaffningsrunda. Därför tycker vi att första steget är att öppna upp för institutionella fonder och andra investerare. Sedan, när det är klart, kan vi ta nästa steg.

De senaste årens ljudboksexplosion har gjort att Nextory vuxit snabbt. Under andra kvartalet rapporterade tjänsten att intäkterna nära dubblerades jämfört med samma period 2019.

Shadi Bitar väntar sig att bytet av bolagsform ska göra att tillväxten kan fortsätta.

– Allt vi gör handlar om att växa, här hemma men även internationellt. Förhoppningen är att tillväxten ska accelerera och att vi ska fortsätta växa lika snabbt som vi har gjort, säger han.

När Nextory formellt blir publikt, när en nyemission blir av eller hur värderingen kommer att se ut är inget Shadi Bitar vill gå in på. Enligt honom är det viktigare att få in ”rätt investerare snarare än att det går fort”.

Så vem som helst kommer inte att kunna investera i Nextory när ni blir publika?

– Nej. Att vara publik är en aktiebolagsform. Det öppnar upp så att fler kan investera men det är fortfarande bolaget och befintliga aktieägare som bestämmer vem som kan investera. Det är inte att likställa med att vara på börsen.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.