Tillbaka

Nextory tar in 100 miljoner – ökar fokus på lönsamhet

2022-06-17
av Kalle Laxgård
Shadi Bitar, vd Nextory.
Foto: Sara Mac Key

Strömningstjänsten Nextory har gjort en nyemission på 100 miljoner kronor. Pengarna ska användas till fortsatt expansion. Samtidigt justerar företaget strategin, från tillväxt till lönsamhet.

De senaste åren har Nextory expanderat till att i dag finnas på tio marknader. Det är också där de 100 miljonerna ska spenderas framöver.

– Vi är i dag lönsamma i Norden, så de nya pengarna ska användas främst för att växa utanför Norden, säger vd Shadi Bitar.

Utöver Norden finns företaget i Nederländerna, Tyskland, Österrike, Schweiz, Frankrike och Spanien. Samtidigt vill företaget fortsätta expansionen till nya marknader.

– Vi satsar olika mycket i olika länder, lite beroende på vilken traction vi har, hur marknaden ser ut och vilka KPI:er vi har. Det är en del av det kontinuerliga arbetet.

Av de 100 miljonerna i investeringsrundan står befintliga ägare för ”något mer än majoriteten”, uppger Shadi Bitar. Han vill inte vill ange vilka de nya är men säger att det handlar om privata investerare, inte institutioner.

Att Nextory nu gör en nyemission ska även ses i ljuset av det nya läget för världsekonomin. Börser skakar världen över, inflationen stiger och kriget i Ukraina överskuggar det mesta.

Konkurrenten Storytel har under våren genomfört ett tydlig strategisk sväng där kraften ska läggas på redan lovande marknader.

Även Nextory anpassar sig, meddelar Shadi Bitar.

– Nu är det väldigt fokus på lönsamhet i branschen globalt sett. Vi har från början fokuserat på att ha en bra affärsmodell, en kostnadseffektiv organisation och struktur, och nu kommer vi att fokusera mer på lönsamhet än vad vi tidigare gjort. Tidigare har det varit fokus på tillväxt men nu blir det mer lönsamhetsfokus framöver.

Hösten 2020 kunde SvB berätta att Nextory planerade för börsintroduktion. Sedan dess har företaget stegvis närmat sig en notering. Men börsstrategin är en annan sak som nu förändras i och med det nya ekonomiska läget.

– Som alla förstår är det inte det bästa läget att notera ett tech- och tillväxtbolag. Därför har vi i stället valt att ta in det här kapitalet för att finansiera vår affärsplan. Men vår långsiktiga plan om att gå till börsen kvarstår, säger Shadi Bitar.

Någon uppfattning om när det kan bli har han inte.

– Det är flera faktorer som påverkar i dag. Det är börsklimatet, tech-sektorn, krig och inflation så det är massa saker som påverkar. Man vet att det blir bättre men när vet ingen.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.