Tillbaka

Nextory till Finland

2018-09-03
av Emma Olsson
Shadi Bitar
Foto: Nextory

I dag tar ljudbokstjänsten Nextory upp kampen om den finländska marknaden. Det är företagets första steg utanför Sverige.
– Vi hoppas att finnarna ska ge oss ett varmt välkomnande, säger vd Shadi Bitar.

Sedan 2016 finns Bookbeat och Storytel i Finland, där ljudboksmarknaden står under snabb utveckling. Abonnemangen ökade i antal med 56 procent under andra kvartalet 2018, jämfört med samma period året innan. Förra veckan rapporterade Bookbeat den finländska förläggarföreningens statistik, som visade att Bonnierägda Bookbeat stod för 80 procent av inköpen från de finska förlagen, när det gäller titlar för streaming.
När Nextory, som är den minsta av de tre svenska streamingtjänsterna, tar upp kampen med konkurrenterna, sker det bland annat genom priskonkurrens.
– I Sverige har vi vuxit snabbare än våra konkurrenter och det är tydligt att kunderna upplever vårt erbjudande och tjänst konkurrenskraftigt. Exempelvis har vi ett brett produktutbud med fler prisalternativ än våra konkurrenter, säger Shadi Bitar, till SvB.
Han ser alltså ljust på den finska framtiden. Utvecklingen har gått snabbt, mellan åren 2016 och 2018 har antalet titlar gått från hundra- till tusentals, enligt Bookbeat.
Shadi Bitar på Nextory tror på framtiden.
– Jag är personligen speciellt imponerad av det finska skolsystemet och att Finland har ett av världens högsta PISA-resultat. Med vår boktjänst gör vi böckerna än mer tillgängliga och jag tror att både individer och samhällen skulle må bättre om fler läste mer, säger han.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.