Tillbaka

Nextory tillbakavisar påstående om sänkt ersättning

2022-05-13
av Kalle Laxgård
Magnus Nytell.
Foto: Pressbild / Sara Mac Key

Förhandlingarna mellan Nextory och Storytel Books har brutit samman och inga nya böcker från förlag som Norstedts och Lind & Co når nu strömningstjänsten. Nextorys Magnus Nytell räknar med att parterna löser konflikten.

– Vi har haft lite olika syn på verkligheten.

Som SvB under fredagen kunde avslöja har Storytel Books bestämt sig för att inte släppa nya titlar till Nextory. Det omfattar alla koncernens förlag i Sverige, Finland och Danmark.

Skälet är en kantrad avtalsförhandling.

– Det är jättetråkigt för alla inblandade. Ingen har glädje av det här. Inte författarna, inte förlagen, inte vi och inte läsarna. Samtidigt kan det bli så här i förhandlingar, att det tar stopp, kommenterar Magnus Nytell, innehållsansvarig på Nextory.

Och varför har det tagit stopp?

– Vi har haft lite olika syn på verkligheten och framför allt på hur avtalet ska konstrueras. Inte så mycket om priset, utan om konstruktionen.

Vad det innebär vill Magnus Nytell inte gå in närmare på.

De säger att ni vill sänka deras ersättningar och att de får för dåligt betalt. Vad är din kommentar till det?

– Jag läste det, att ”ersättningen har gått ner” och det kan jag lova att den absolut inte gjort per bok.

Samtidigt har förhandlingen inneburit nya utmaningar, betonar han. Tidigare har alla Storytels förlag förhandlat var för sig. Detta är den första där Storytel Books förhandlar för alla förlagen genomensamt. Att klumpa samman förlag som haft separata avtal och jobbar på olika marknader är svårt att få rättvist för alla parter, säger Magnus Nytell.

–  Alla går in med olika förutsättningar.

Enligt Storytel Books vd Linda Säresand ska Nextory ha approcherat förlagen och sagt att ersättningen är för låg och behöver gå ner. Vad beror det på?

– De har väldigt många olika förlag och de gick in med väldigt olika priser. Det är nog bara så jag kan kommentera det.

De menar också att ni gömt undan deras böcker för att få ner priset. Stämmer det?

– Det är en ganska intressant sak tycker jag, med böcker som syns i listorna i appen. Det motsvarar ju lite vilka böcker som syns i fysiska bokhandeln. Vi är oberoende, vi har inga intressen att prioritera egna böcker före andras böcker, utan vill helt enkelt vara en så duktig återförsäljare som möjligt.

Slutmålet är att skapa så bra läsning som möjligt för kunderna, menar Magnus Nytell.

– Då spelar det roll hur bra samarbete man har med olika förlag såklart – och det är klart att pris är en del av det – men det handlar om vilka vi för tillfället jobbar bättre eller sämre ihop med. Så det handlar inte om att gömma undan, utan det är en prioriteringsfråga.

Vad betyder det för er att inte ha några av Storytel Books kommande nyheter i tjänsten och på sikt kanske inte ha några böcker alls från de förlagen?

– Vi hoppas att det ska lösa sig, det vore bara korkat för alla parter annars. Men det är klart att vissa kunder kommer sakna vissa böcker i en serie, eller enskild författare, och bli besvikna. Det är ett problem för oss såklart. Men vi har ju flera hundratusen andra böcker, så jag är säker på att vi klarar detta bra.

Så hur ska ni dra det i hamn?

– Jag citerar Linda, det krävs ett omtag. Vi får börja om och lösa det här. Alla har intresse av att det löser sig.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.