Tillbaka

Nina Hemmingsson blir förläggare

2017-03-16
av Kalle Laxgård
Nina Hemmingsson, serieskapare och förläggare på Kartago.
Foto: Gabriel Liljevall

Serieskaparen Nina Hemmingsson blir ny förläggare på Kartago. Hon tar över efter grundaren Rolf Classon som nu går i pension.

Nina Hemmingsson är en av Sveriges mest uppmärksammade serietecknare och debuterade med boken Hjälp på Kartago 2004.

Nu tar hon över som förläggare på serieförlaget.

– Att få komma in i den här världen av teckningar och ord från andra hållet, som förläggare och redaktör på Kartago, känns otroligt roligt. Det är en lyx att få ta ett steg ut ur mig själv och möta andra som brinner för samma sak som jag, säger Nina Hemmingsson i ett pressmeddelande.

Kartago grundades 2001 av Rolf Classon och ägs sedan 2009 av Bonnierförlagen. Nina Hemmingsson tar nu över förläggarrollen efter Rolf Classon, som går i pension. Han kommer dock att vara kvar som stöd på frilansande basis.

– Att Kartago förlag nu har både Nina Hemmingsson och Thomas Olsson som förläggare känns fantastiskt. Att Rolf dessutom valt att ha kvar en roll på förlaget gör att vi kan bygga nytt och se framåt utan att tappa all den kunskap och erfarenhet han besitter, säger förlagschef Bodil Unenge i pressmeddelandet.

Kartago ger ut omkring 30 titlar per år och har fyra anställda. I förlaget ingår även imprintet Orosdi-Back.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.