Tillbaka

Nintendo tar upp kampen med Sony

1997-03-21
av SvB
Pratar man om multimedia, pratar man om PC. Men det är inte riktigt sant. Det finns faktiskt datorer som är lika enkla (?) att använda som en video, lika pålitliga som en vanlig cd-spelare, har ett...
Pratar man om multimedia, pratar man om PC. Men det är inte riktigt sant. Det finns faktiskt datorer som är lika enkla (?) att använda som en video, lika pålitliga som en vanlig cd-spelare, har ett pris som är fjärdedelen av en multimedia-PC och som kanske är en plattform även för seriösare titlar.
Det handlar om speldatorerna. Nu är slagsmålet om nästa generation igång. Nintendos 64-bitars-maskin har kommit ikapp Sonys Playstation med en försäljning av 1,3 miljoner enheter sista kvartalet förra året.
Nintendos maskin bygger på 3D-teknik från arbetsstationstillverkaren Silicon Graphics, och i princip får man grafikprestandan hos en 100 000 kronorsdator för några tusenlappar. I vår börjar den säljas i Europa.
Den tredje japanska speldatortillverkaren Sega går samman med leksakstillverkaren Bandai (som marknadsförde Apples cd-romspelare Pippin).
Apropå rivaler: Enligt undersökningsfirman Zona Research förlorade Netscape marknadsandelar till Microsofts Internet Explorer i kriget om webläsare. 70 procent av drygt 30 miljoner surfare föredrar Netscapes Navigator mot 87 procent i början av förra året. Var fjärde föredrar Internet Explorer.
Och apropå spel. Umeåföretaget Daydream noterades för någon månad sedan på SBI-listan. Med första dagens slutkurs på 48:50 värderades spelprogramtillverkaren till 240 miljoner kronor.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.