Tillbaka

Nobelpriset till Abdulrazak Gurnah

2021-10-07
av Kalle Laxgård
Abdulrazak Gurnah.
Foto: Pressbild Celanders förlag

Valet av årets Nobelpristagare i litteratur överraskar nog många: romanförfattaren Abdulrazak Gurnah.

Strax efter klockan 13 klev Svenska Akademiens ständige sekreterare ut genom dörren på Börshuset och meddelade att Abdulrazak Gurnah är årets Nobelpristagare i litteratur. 

Akademiens motivering lyder: ”för att kompromisslöst och med stor medkänsla ha genomlyst kolonialismens verkningar och flyktingens öde i klyftan mellan kulturer och kontinenter”.

Romanförfattaren föddes 1948 på ön Zanzibar och är verksam i England, dit kan kom som flykting på 1960-talet. Först 1984 blev det möjligt för honom att återvända till hemlandet.

Abdulrazak Gurnah var anställd som professor i litteratur vid undervistetet i Kent fram till sin pension och fokuserade särskilt på postkoloniala författarskap. Han skrivit tio romaner samt noveller och hela författarskapet kretsar kring flyktingens erfarenheter, skriver Svenska Akademiens Anders Olsson i en presentation av författaren. Den senaste romanen, Afterlives, kom 2020.

I Sverige har titlarna Den sista gåvan och Paradiset kommit ut på Celanders förlag.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.