Tillbaka

Normal förlag lägger ner

2010-07-01
av Alberte Bremberg
Efter en lång tid av ekonomiska problem avvecklar nu Normal förlag verksamheten. Boklagret säljs ut och författarna som skulle ges ut till hösten får gå till nya förlag.– Vår nisch är lite väl smal, säger Erika Larsson, vd på Normal förlag.

idigare i våras skrev SvB om krisen som uppstått på Normal förlag med författare som klagat över bristande redovisning, uteblivna royalties och stora problem att få kontakt med förlaget.

Efter att utan lycka försökt sälja förlaget väljer ägarna nu i stället att avveckla verksamheten helt.
Beslutet togs i maj. Det är inte fråga om en konkurs:
– Nej, det är en avveckling. Som branschen funkar just nu så går det inte att få lönsamhet i verksamheten. De skulder vi har till våra författare ska vi naturligtvis betala, säger Erika Larsson, vd på Normal förlag.

 

Alla författare som skulle ha utkommit under hösten och våren 2011 har nu slussats vidare till andra förlag av Normal förlag.
– Det kändes jätteviktigt – våra författare är det viktigaste vi har, säger Erika Larsson.

 

Att beslutet att lägga ner skulle ha något med de royaltykonflikter som Normal förlag haft med författare som Inger Jalakas förnekar Erika Larsson:
– Det är en förhandling mellan oss och Författarförbundet, den vill jag inte göra något uttalande om. Det har inget med att vi avvecklar att göra.

Inger Jalakas är inte förvånad över att förlaget måste lägga ner.
– Det var ju oundvikligt, med tanke på hur deras ekonomi har sett ut i stort sett ända sedan starten. Jag tycker att det är väldigt tråkigt att det enda queerförlaget som finns måste kasta in handduken, men jag hoppas samtidigt att det ger utrymme för ett annat queerförlag – som i så fall kanske drivs av mer professionella personer, säger hon och fortsätter:

– Normal förlag har gjort alla i branschens typiska nybörjarfel, plus några till. Med det senare menar jag att de inte har varit schyssta mot sina författare.

 

Även Elisabeth Ohlson Wallin, vars verk getts ut av Normal, tror att beslutet att lägga ner förlaget var rätt.
– Jag som homosexuell vet att det finns lite pengar i hbt-litteratur och jag tror att om de hade haft en mer öppen dialog med författare om ekonomin och en lite mer professionell och ansvarsfull inställning, så hade det nog funkat mycket bättre. Är man inte riktigt ärlig med korten så sårar man människor, då kan inte folk hjälpa till, säger hon.

 

Förlagets backlist kommer nu att säljas ut, bland annat under Pridefestivalen. Därefter kan författarna få tillgång till de böcker som blir över.
– Författarna kommer naturligtvis få en förfrågan, säger Erika Larsson.
Men Elisabeth Ohlson Wallin tycker inte att det räcker:
– En fin gest hade varit att skänka böckerna till författarna som inte har fått betalt, i stället för att rea ut dem på Pride. Det sticker i ögonen.

 

Läs mer om Normal förlag:

Normal förlag i kris

Normal förlag letar nya delägare

Med ett annat perspektiv

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.