Tillbaka

Norrlands litteraturpris till Elin Anna Labba

2021-07-04
av TT/ Litteratur
Foto: Janerik Henriksson/TT

Författaren Elin Anna Labba tilldelas Norrlands litteraturpris 2021 för Herrarna satte oss hit.

Labbas Herrarna satte oss hit sätter ljuset på tvångsförflyttningen av samer i Sverige. Delar av juryns motivering lyder:
"Muntliga vittnesmål och arkiverade dokument sammanfogas med jojk, kartor och fotografier till en litterär väv som lyfter fram en osynliggjord del av nordisk historia; den om statliga övergrepp och kolonial myndighetsutövning gentemot samer. Texten ger röst åt förstahandsvittnen på väg att tystna och de marker de tvingades lämna. I denna sorgsamt vackra och därtill viktiga hybrid till bok visas vad som är möjligt att göra med litteraturen".
"Herrarna satte oss hit" tilldelades även 2020 års Augustpris i kategorin årets fackbok.

Priset i kategorin barn- och ungdomslitteratur tilldelas Alma Thörn för serieromanen Alltid hejdå, en skilsmässohistoria sedd ur barnets ögon. Boken beskrivs av juryn som "en visuellt och känslomässigt stark berättelse som är omöjlig att inte sugas in i".
Norrlands litteraturpris delas ut av Norrländska litteratursällskapet/Författarcentrum Norr, till föregående års bästa böcker med tydlig norrländsk koppling. Sedan 2014 delas priset ut i två kategorier. Prissummorna är på vardera 10 000 kronor.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.