Tillbaka

Norska författare tappar nästan hälften av sina uppdrag

2020-09-30
av Carina Jönsson
Foto: Scott Graham/Unslash

Norsk Forfattersentrum uppger att organisationens medlemmar förlorat 45 procent av sina uppdrag under september i år jämfört med samma månad 2019, skriver Bok365.

Sedan nedstängningen i Norge den 12 mars uppger Forfattersentrum att dess medlemmar förlorat 35 procent av sina uppdrag och 32 procent i arvode. Under coronapandemin har organisationen, som förmedlar författare till bland annat föreläsningar, uppläsningar, skrivkurser och skolbesök, betalat ut motsvarande 6,5 miljoner kronor mindre i arvoden till medlemmarna än under samma period i fjol.

”Pandemin kom, utöver det faktum att författarnas ekonomi redan var i kris långt före corona, med en stadig nedgång i medianinkomst sedan 2006. Till exempel har de flesta författare inte råd att köpa sjukförsäkring eller spara till pension. När många författare för närvarande måste avbryta uppdrag på grund av att de har milda förkylningssymptom, eller ofrivilligt har satts i karantän efter nära kontakt med någon smittad med Covid-19, är det bara författaren som tar den ekonomiska smällen, skriver Forfattersentrum i ett pressmeddelande.
Organisationen skriver också att de kommande månaderna är de traditionellt mest intensiva för medlemmarna och att man oroar sig över författarnas framtid.
”Hittills i september, den första av de traditionellt mest intensiva bokningsmånaderna, har vi registrerat 45 procent färre uppdrag.”
Norsk Forfattersentrum startades 1968 och har runt 1 600 medlemmar.
 

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.