Tillbaka

Norstedts bantar – blir tio tjänster färre

2020-10-30
av Kalle Laxgård
Foto: Sara Mac Key

Tio tjänster försvinner när Norstedts förlagsgrupp omorganiserar. Av dem är det sex som blir uppsagda.

– Vi behöver ställa om till en marknad som är inne i ett gigantiskt skifte, säger vd Eva Gedin.

Före omorganisationen arbetade 110 personer på Norstedts förlagsgrupp. Nu blir de 100, säger Eva Gedin.

Av de tio tjänster som försvinner är sex direkt berörda i form av uppsägningar. Övriga handlar om vakanser av fasta tjänster som inte ersätts.

– Man skulle kunna tro att det här är en corona-effekt men det är det inte. Det går i linje med vår affärsplan och det fokus vi haft länge. Men läget har forcerats av corona och vi kände ett behov av att ta detta i ett samlat grepp. I ett annat läge kanske vi valt att ta det lite mer pö om pö, säger Eva Gedin. 

De neddragningar som nu görs berör hela förlagsgruppen, betonar hon.

– Vi ställer om på alla avdelningar, från försäljning till administration. Sedan gör vi också förändringar som innebär att vi stärker på rättighetssidan. Vi har också dragit ner på två utgivningsområden: non-books inom Rabén & Sjögren och illustrerad fakta på Norstedts.

Vissa av de fasta tjänsterna som berörs ska ersättas med rörliga kostnader, exempelvis extern personal.

– Vi gör detta för att se över våra fasta kostnader. Det är ett proaktivt arbete, inte något rent sparbeting. Det är en omställning för att vi ska kunna satsa framåt också, säger Eva Gedin.

Vad ska det ge förlagsgruppen?

– Vi behöver ställa om till en marknad som är inne i ett gigantiskt skifte. Närmare 40 procent av våra nettointäkter kommer vara från det digitala i år. 2018 var det knappa 20. Det digitala fortsätter att öka och det gör att vi måste ställa om i väldigt många olika led. Dels sådant vi bör göra mindre av, och annat som behöver större fokus, och förstärkt kompetens.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.