Tillbaka

Norstedts: Det är klart vi är förvånade

2018-10-22
av Emma Olsson
De Augustprisnominerade är samlade på presskonferensen.
Foto: Emma Olsson

Fem till Bonnierförlagen – men inga till Norstedts. Årets nomineringar i vuxenkategorierna av Augustpriset är färdiga. Nöjdast är kanske Jonas Axelsson på Polaris, som under sitt första verksamhetsår får debutanten Karin Smirnoffs Jag for ner till bror nominerad.

Augustpriset fyller trettio år och de nominerade har för första gången ingen Nobelpristagare att konkurrera med i bokhandeln. De skönlitterära kandidaterna har alltså extra mycket att vinna på priset. Men i år står Norstedts förlag utan nomineringar, trots att Jonas Gardell kommit ut med sin Till minne av en villkorslös kärlek i somras.

Eva Gedin, förlagschef och Jonas Gardells förläggare, säger att det är 12-15 år sedan hennes avdelning stod utan, men vill inte kommentera ytterligare, eftersom hon samtidigt är ordförande för Förläggareföreningen, som delar ut Augustpriset.
Håkan Bravinger är litterär chef:

– Det är klart att vi är förvånade. Det är inte det intryck man fått om man följt recensioner och kritikerlistor under året, säger han till SvB.
Cecilia Kerstell är publicistisk chef för faktautgivningen, som även den står utan nomineringar.

– För faktas del tycker jag inte att det är tokdeppigt, även om det är tråkigt så klart. Det är en bred klass som täcker in många genrer och det är svårt att få överblick, som man får med skönlitteraturen. Jag är luttrad, säger hon.
I kategorin Årets svenska barn- och ungdomsbok har Norstedts förlagsgrupp dock två nomineringar, via Rabén och Sjögren. Det är Emma Adbåges Gropen och Jenny Jägerfelds Comedy Queen.
I maj deklarerade Polaris-förläggaren Jonas Axelsson att Karin Smirnoffs Jag for ner till bror skulle vinna Augustpriset. I dag står det klart att den är nominerad.

– Jag har så starka känslor för den boken så jag har säkert gått över gränsen några gånger, säger han.
Boken har precis släppts som ljudbok och är såld till Norge och Tyskland.

– Det är klart att det betyder mycket för Karin Smirnoff, som får börja sin författarbana så, och för Polaris. Det är vårt första hela verksamhetsår, och det delas inte ut något Nobelpris i litteratur i år – det är klart att det blir en helt annan synlighet, säger han.
Karin Smirnoff har börjat skriva på uppföljningen, och hon är nöjd med nomineringen.

– Det betyder att boken är läsvärd, det är svårt att veta själv när man har tjatat om och tjatat om med den, så till slut är det andras åsikter som betyder något, säger hon.

Ytterligare mindre förlag finns på listan över möjliga pristagare.

Modernista har en skönlitterär nominering i Björn Runeborgs Socialdemokratiska noveller, Weyler förlag en med Kenneth Hermeles En shtetl i Stockholm, och Atlas en i klassen fackböcker med Alexandra Pascalidous Mammorna.

– De säger att reportageboken är på utdöende, så det är klart att det är kul att den uppmärksammas. Det har varit fantastiskt roligt att jobba med den och det är min första nominering som förläggare, konstaterar Tove Leffler, förlagschef på Atlas, som fått titlar nominerade tidigare men aldrig vunnit.

Bonnierförlagen kan räkna hem två skönlitterära nomineringar, Linnea Axelssons Aednan samt Skalornas förråd av Ulf Eriksson, samt fyra i kategorin facklitteratur – där Lars Tunbjörk Retrospektiv på Max Ström är inräknad.
Natur & Kultur plockar hem fyra nomineringar, en mindre än förlagsjätten.

De omfattar Sami Saids Människan är den vackraste staden, Internet är trasigt av Martin Gelin och Karin Pettersson, samt barn- och ungdomsböckerna Anders Holmers Regn och Vi kommer snart hem igen av Jessica Bab Bonde och Peter Bergting.
Lilla Piratförlagets Erik Titusson är glad över två nomineringar, den ena postumt till Ulf Stark för Rymlingarna, med illustrationer av Kitty Crowther.

– Det skulle han ha blivit glad för, han var mycket nöjd med den boken och hann klart hela innan han gick bort, säger Erik Titusson.

Nominerade till årets svenska skönlitterära bok:
Aednan, Linnea Axelsson, Albert Bonniers förlag

Skalornas förråd, Ulf Eriksson, Albert Bonniers förlag

En shtetl i Stockholm, Kenneth Hermele, Weyler förlag

Socialdemokratiska noveller, Björn Runeborg, Modernista

Människan är den vackraste staden, Sami Said, Natur och Kultur

Jag for ner till bror, Karin Smirnoff, Bokförlaget Polaris

Nominerade till årets svenska fackbok:

Gubbas Hage, Kerstin Ekman, Albert Bonniers förlag

Internet är trasigt. Silicon Valley och demokratins kris, Martin Gelin och Karin Pettersson, Natur och Kultur

Mannen i skogen. En biografi över Vilhelm Moberg, Jens Liljestrand, Albert Bonniers förlag

Svälten. Hungeråren som formade Sverige, Magnus Västerbro, Albert Bonniers förlag

Mammorna, Alexandra Pascalidou, Bokförlaget Atlas

Lars Tunbjörk, Retrospektiv, Lars Tunbjörk, Maud Nycander, Göran Odbratt och Kathy Ryan, Bokförlaget Max Ström

 

Nominerade till årets svenska barn- och ungdomsbok:

Gropen, Emma Adbåge, Rabén och Sjögren

Vi kommer snart hem igen, Jessica Bab Bonde och Peter Bergting, Natur och Kultur

Hemma hos Harald Henriksson, Uje Brandelius och Clara Dackenberg, Lilla Piratförlaget

Rymlingarna, Kitty Crowther och Ulf Stark, Lilla Piratförlaget

Regn, Anders Holmer, Natur och Kultur

Comedy Queen, Jenny Jägerfeld, Rabén och Sjögren

För nomineringarna till Lilla Augustpriset, se hemsidan www.augustpriset.se/lilla-augustpriset

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.