Tillbaka

Nu lyssnar vi som innan pandemin igen

2021-10-04
av Kristian Lönner
Foto: Bookbeat

De hävda restriktionerna i samhället påverkar konsumtionen av ljudböcker. Återigen syns en pendlingseffekt på morgonen samtidigt som daglyssnandet gått ner, visar statistik från Bookbeat.

Bookbeat har analyserat hur lyssningen i Sverige sett ut under tre veckor. Vecka 39 i år, när restriktionerna precis tagit bort, har jämförts med två veckor i mars 2020, en innan pandemin och en efter utbrottet. 

Resultatet visar att svenskarnas ljudbokskonsumtion nu i stort sett ser ut som den gjorde innan pandemin. På morgonen syns åter en tydlig topp kopplad till arbetspendling och lyssningen mitt på dagen, som ökade under pandemin, har minskat igen. 

– Det mest fascinerande i denna analys är att trots allt världen varit genom de senaste 18 månaderna är beteendet nästan exakt likadant som före pandemin. I stora drag var det enda som skedde när samhället i viss utsträckning stängdes ned att lyssningen flyttade till andra delar av dygnet och nu återgår den till det normala där morgonpendlingen åter blir en av de populäraste tidpunkterna för att lyssna på ljudböcker, säger Niclas Sandin, vd på Bookbeat, i ett pressmeddelande.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.