Tillbaka

Ny dom: Inget kränkande i Northugs bok

2020-02-13
av Sophie Tanha
Petter Northug och Strawberry Publishing frias i stämningsmål
Petter Northug och Strawberry Publishing frias
Foto: Pressbild

Biografin om Petter Northug kränker inte hans exflickvän Aylar Lies rätt till privatliv. Domen innebär att Petter Northug och Strawberry Publishing inte behöver betala något skadestånd.

– En viktig dom. Beslutet är mycket viktigare än vad medier gjort intryck av. Det handlar om rätten till sin egen historia, i detta fall rätten att svara på påståenden om sig själv som andra gjort offentliga, säger bokens författare och förläggaren Jonas Forsang i ett uttalande.

Aylar Lie, mest känd i Sverige för sin medverkan i dokusåpan Big Brother Norge-Sverige, krävde drygt 100 000 kronor av skidprofilen Petter Northug och Strawberry Publishing efter att händelser under parets förhållande nämndes i Northugs biografi Min historie. Efter första upplagan 2018 tog Strawberry bort de kapitel som Aylar Lie menade kränkte hennes integritet. I domen tog Oslo tingsrätt i beaktande att Aylar Lie redan berättat om deras förhållande för norska medier 2012, och att Petter Northug därför hade rätt till att berätta sin syn på saken, skriver NRK.   

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.