Tillbaka

Ny kampanj ska lyfta illustratörerna bakom bokomslagen

2022-09-15
av Kristian Lönner
Foto: Sara Mac Key

Vem formgav? Den frågan ställs i en ny kampanj som syftar till att lyfta det arbete som grafiska formgivare och illustratörer gör i bokbranschen.

Bakom kampanjen, som bland annat innehåller hashtagen ”vemformgav”, står intresseorganisationen Svenska tecknare.

– Bokomslagen är viktiga för författaren, våra uppdragsgivare och inte minst för läsarna, men vi ser inte att värdet av det grafiska formgivare och illustratörer bidrar med till litteraturen värdesätts vare sig i pengar eller i synlighet, säger Josefine Engström, ordförande för Svenska tecknare, i ett pressmeddelande. 

Svenska tecknare hänvisar också till en undersökning gjord av Novus som visar att nära sex av tio någon gång valt en bok enbart utifrån omslaget. Det borde också betyda att formgivarna i högre grad ska lyftas fram i media och i annonser, tycker Svenska tecknare.

– Med kampanjen ”Vem formgav?” vill vi förändra de grafiska formgivarnas status och normen för hur deras namn hanteras i boksammanhang. Vi lever i en värld där det visuella värderas högt, det är dags att även de som skapar den visuella kommunikationen värderas lika högt, säger Josefine Engström.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.