Tillbaka

Ny litteraturkanal på webben

2018-11-27
av Emma Olsson
Rex Bråde och Michaela Hennig startar Litteraturkanalen
Foto: Sarah Perfekt

Michaela Hennig och Rex Brådhe tröttnade på SVT – nu sjösätter de Litteraturkanalen på webben.

En ny webbtv-kanal som ska handla om allt som handlar om böcker. Det är tanken bakom Litteraturkanalen och lillasystern Bokmyran, som lanseras första december.

Bakom satsningen ligger filmarna Rex Brådhe och Michaela Hennig, båda med många års samarbete med Sveriges Television bakom sig.

I redaktionen för Litteraturkanalen ingår dessutom tidigare bokhandelschefen Ellen Skarp och före detta kulturchefen för Helsingborgs Dagblad, Sören Sommelius.

Arbetet har redan pågått i ett år och det finns ett trettiotal filmer i lager.

– Vi har testat och vet att allt fungerar med medlemsregister och betalningslösningar och att det fungerar på flera plattformar, säger Michaela Hennig.
Månadsavgiften för kanalens prenumeranter ligger på 39 kronor. För det får tittaren tillgång till boktips och reportage som på något vis anknyter till författare, böcker eller läsande i stort.

I första hand är målgruppen kvinnor i åldern 55 plus.

– Men avsikten är att vi även ska nå ut till yngre. Vi vill också rikta oss till organisationer, till exempel PRO, och företag, bland annat med olika former av evenemang, säger hon.

Bokmyran erbjuder material för bibliotek och skolor.

– Vi vill stötta upp det arbete som bibliotekarierna gör, och se till att alla barn har tillgång till boktips på film. Det jämnar ut de skillnader som finns mellan skolor, säger Michaela Hennig.

Hon och Rex Brådhe har fått stöd från Sten K Johnssons stiftelse och från Visionsfonden, men de bekostar även en del själva.

– Vi skulle gärna samarbeta med bokförlag, men vi går inte deras ärenden – vi ser dem som samarbetspartner. Och gärna mindre förlag, säger Michaela Hennig.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.