Tillbaka

Ny rapport: Allt fler svenskar läser eller lyssnar på böcker digitalt

2019-10-15
av Sophie Tanha
Allt fler svenskar läser eller lyssnar på böcker digitalt
Foto: Foto: Pixabay

En tredjedel av internetanvändarna lyssnar på ljudböcker, och e-böcker konsumeras mer än dubbelt så mycket nu jämfört med 2016. Det är några av resultaten från Internetstiftelsens senaste rapport om svenskarna och internet.

I år har 42 procent av den internetuppkopplade svenska befolkningen konsumerat minst en digital bok. Att lyssna på böcker är fortfarande något mer populärt än att läsa digitalt. En av tre har lyssnat på ljudböcker minst en gång i år, enligt rapporten Svenskarna och internet 2019 som bygger på Internetstiftelsens undersökningar. Pappersboken behåller dock sin starka särställning med mer än dubbelt så hög konsumtion sina digitala motsvarigheter.

Det är första gången som Internetstiftelsen frågar de drygt 3000 slumpvist utvalda intervjupersonerna om just ljudboksvanor. Tidigare år har boklyssnandet sammanställts tillsammans med den digitala läsningen. Årets undersökning kan nu visa på att höginkomsthushåll, barnfamiljer och högskoleutbildade ser tiden som används till att lyssna på ljudböcker som mer meningsfull än andra befolkningsgrupper. Lägst konsumtion av ljudböcker stod den äldre befolkningen av, med knappt två av tio som under 2019 lyssnat på en bok digitalt.

Generellt har konsumtionen av digitala böcker mer än fördubblats sedan 2016. I årets undersökning uppgav 42 procent att de läst en e-bok eller lyssnat på en ljudbok. I synnerhet yngre människor konsumerar digitala böcker, mellan 12 och 45 år läser eller lyssnar runt hälften av internetanvändarna på böcker digitalt. I ännu högre grad gäller det de som studerar eller är mellan 36 och 45 år. Därefter avtar konsumtionen med åldern, enligt rapporten.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.