Tillbaka

Nya bokhandlarna i Alingsås: ”Vi har redan lite stammisar”

2021-11-19
av Kalle Laxgård
Anna Forsaeus och Neta Lundstedt.
Foto: Privat

Alingsås har fått en ny bokhandel. Målsättningen är att skapa en mötesplats som känns ”mindre toppstyrd än Akademibokhandeln”. Gensvaret hittills är lovande, menar ägarna.

Att varken Agneta Lundstedt eller Anna Forsaeus hade jobbat i bokhandel tidigare blev tydligt när inköpen skulle göras. Vad skulle de sälja? Vad är det kunderna faktiskt vill ha?

Agneta ”Neta” Lundstedt skrev ett mejl till fristående handlare runt om i landet: ”Hej, vad har ni för tips?”.

– Och fick ett fantastiskt gensvar. Jag blev förvånad av att man så lätt och glatt kunde delge oss vad vi ska se upp med och hur vi skulle göra. Så mycket pepp och konkreta tips, säger Neta Lundstedt.

I somras, under semestern, hörde hon också av sig till Eksjö bokhandel. 

– Jag frågade: Kan jag komma en dag och vara praktikant? Jag fick så jättemycket hjälp av dem.

I oktober öppnade deras Bok & Bord. I grunden en bokhandel, men även en plats för evenemang, en co-workingdel samt ett kafé där besökarna kan läsa böcker – läs-ex butiken fått från förlagen.

– Vi vill skapa en mötesplats. Vi har redan lite stammisar efter tre veckor, säger Neta Lundstedt.

Idén till bokhandeln kom till sedan hon själv drabbades av en personlig tragedi. Hon hade jobbat som kurator men att fortsätta stötta andra i deras kriser var just då inte längre aktuellt. Hon behövde göra något annat i livet.

En dag sade hon till sin nära vän: ”Ett bokkafé vore mysigt”. ”Då kör vi”, svarade Anna Forsaeus.

– Det som startade allt var min livssituation. Men vi har förstått att det gått hyfsat bra för små bokhandlare under pandemin. Så vi känner att vi kommer helt rätt, säger Neta Lundstedt.

Det finns redan en bokhandel i Alingsås. Finns det plats för en till?

– Det hoppas vi. Vi tänker att vi erbjuder något annat också, dels författarsamtalen – något jag verkligen saknat här i Alingsås – dels att man kan ta en god kopp kaffe bland böckerna. Akademibokhandeln har kontorsmaterial, det har inte vi, men vi har lite finare anteckningsböcker. De kunder som återkommer hit säger att de tycker om att det är vi som står här som äger butiken. Att det inte är toppstyrt som Akademibokhandeln ju är. 

I dag har butiken omkring 400 titlar i sortimentet, som är under uppbyggnad. Främst skönlitteratur, men också ägarnas egna favoritområden: Textil, natur och klimat. Hyreskontraktet kan sträcka sig över många år, men de har även möjlighet att riva det om butiken inte skulle flyga.

– En del kunder kommer in och säger: Gud vad skönt att ni inte har så mycket böcker, nu får man ju en överblick”, säger Neta Lundstedt.

Hur stor vill ni att bokhandeln ska bli?

– Jag kan inte svara på det. Det vi vill är att det ska gå runt. Sen vore det toppen om vi kunde få lön härifrån. Nu har vi varsitt halvtidsjobb båda två och turas om att vara i butiken. Men vill ju jobba här.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.