Tillbaka

Nya turer i "En svensk tiger-striden"

2020-09-07
av TT/ Litteratur
Foto: Vidar Ruud

Komikern och skribenten Aron Flam får fortsätta använda sig av den välkända symbolen ”En svensk tiger” till dess att upphovsrättsmålet är avgjort, rapporterar DN.

Högsta domstolen har valt att inte pröva frågan om ett så kallat interimistiskt vitesförbud.
Aron Flam står åtalad för upphovsrättsbrott efter att han på omslaget till sin bok ”Det här är en svensk tiger” parafraserat symbolen "En svensk tiger", som användes i en vaksamhetskampanj under andra världskriget. På framsidan till Flams bok gör tigern en Hitlerhälsning och bär hakkorsbindel.
Motpart i målet är Beredskapsmuseet, som äger rättigheterna till symbolen. I väntan på att målet ska avgöras yrkade Beredskapsmuseet på ett så kallat interimistiskt vitesförbud som skulle förbjuda Flam att förfoga över verket och använda dess titel tills vidare.
I början av augusti avslog Patent- och marknadsdomstolen yrkandet och nu har Högsta domstolen gjort samma bedömning och valt att inte pröva frågan.
Huvudförhandling i målet är planerad att hållas den 24 september.
 

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.