Tillbaka

Nytt försök – Bonniers köper majoritet i Strawberry

2021-07-02
av Kalle Laxgård
Håkan Rudels.
Foto: Klara Leo

Bonniers köper 70 procent i Strawberry publishing. Det nya försöket görs två dagar efter miljardförsäljningen av Cappelen Damm till Egmont. Till hösten lanseras också Bookbeat i landet.

I höstas avsåg Bonnier Books köpa 70 procent i norska Strawberry publishing, en plan som stötte på patrull när norska konkurrensverket började granska affären. Problemet, ansåg myndigheten, var att Bonniers marknadsställning skulle kunna bli för dominant i och med koncernen också ägde 50 procent i Norges största förlagshus, Cappelen Damm. Bonniers fick nöja sig med en minoritetspost på 45 procent.

Men efter veckans storaffär, där Bonnier säljer sina andelar i Cappelen Damm till Egmont för miljardbelopp, har aspekten om marknadsdominans försvunnit, konstaterade Bonnier Books vd Håkan Rudels i en intervju med SvB.

Nu meddelar den svenska koncernen också att man gör ett nytt försök till att köpa majoriteten i Strawberry.

I ett pressmeddelande skriver Bonnier Books att man köper upp sig till 70 procent av förlaget, i enlighet med den ursprungliga planen. Dessutom lanserar man ljudbokstjänsten Bookbeat i Norge mot slutet av året.

– Under hela processen har vi sagt att den norska marknaden är viktig för oss och att vi vill stärka vår position i Norge. Vi ska vara det moderna förslagsalternativet och inom några få år ska vi vara bland de tre störta förlagen för allmänlitteratur, säger Håkan Rudels i ett pressmeddelande, enligt Bok365.

Bookbeat inleder sina norska rekryteringar till hösten. I pressmeddelandet säger vd Niclas Sandin att man är övertygade om att bidra till den växande ljudboksmarknaden i landet.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.