Tillbaka

Ökade butiksytan och fick ett lyft

2020-05-22
av Kristian Lönner
Eva Kilnäs driver Mölnlycke Bok & Pappershandel.
Foto: Privat

Eva Kilnäs har gett nytt liv åt Mölnlycke Bok & Pappershandel. Större butiksyta gav högre omsättning. Nu har hon prisats som årets nyföretagare i kommunen.

– Det är så klart jättekul. Jag ser det som ett kvitto på att jag gör rätt, säger Eva Kilnäs apropå att hon utsetts till årets nyföretagare av Nyföretagarcentrum i Härryda kommun som ligger utanför Göteborg.

Det var för tre år sedan hon gjorde ett drastiskt karriärsbyte. Från byggingenjör till bokhandlare.

– Jag var inne på Lohrs Pocket och tänkte att det är ju något sådant här man ska göra. Sedan såg jag en skylt utanför bokhandeln i Mölnlycke om att den var till salu. Jag fick tjänstledigt ett år och tog chansen, berättar Eva Kilnäs.

Stort fokus har legat på att få Mölnlycke Bok & Pappershandel, som är en fristående boklåda, att kännas välkomnande.

– Jag har öppnat upp så att den ska kännas trevligare. Sedan är det viktigt att lyssna på vad kunderna vill ha och att man är trevlig mot alla, oavsett ålder och storlek på inköpen.

Bokhandeln har under Eva Kilnäs ledning också blivit större. När lokalen intill blev ledig tog hon ner väggen. En åtgärd som ökat omsättningen i butiken som 2018 var knappt 1,4 miljoner kronor.

– Det var lockande och vansinnigt läskigt för jag hade precis börjat känna att jag hade koll på läget. Samtidigt behövde jag en större lokal. Det blev inte dubbelt så stor butiksyta men nästan. Jag har fått ett väldigt fint mottagande på det.

Hur har du klarat coronakrisen så här långt?

– Vi har klarat oss bra. Den tuffaste konkurrensen normalt sett är näthandeln men också närheten till Göteborg där många arbetar. Men nu jobbar många hemifrån och när de tröttnar på att vara hemma tar de en sväng förbi på eftermiddagen. Så det är nya kunder som hittat hit.

Till sist, förra gången du blev intervjuad av SvB hade du vunnit en ljudboksinläsartävling. Hur har det gått med din karriär som inläsare?

– Jag har tyvärr inte haft möjlighet att göra mer men det var väldigt roligt. Jag gör det gärna igen om jag får ett erbjudande!

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.