Tillbaka

Ökning för Ugglan under första halvåret

2021-09-03
av Kalle Laxgård
Gestbloms bokhandel i Enköping är medlem i Ugglan.
Foto: Sara Mac Key

Bilden att fysisk bokhandel går dåligt är missvisande. Det menar Anders Billing, vd för Ugglan, som nu meddelar att försäljningen i kedjans 81 butiker ökade med 4,5 procent under årets första sex månader.

– Vi är ganska många som inte känner igen oss i bilden av en nedgång, säger han.

När branschens bokförsäljningsstatistik för första halvåret presenterades visade den ett tapp för fysisk bokhandel på 8 procent, mot första halvåret 2020. Statistiken för helåret 2020 visade i sin tur en nedgång med 19 procent mot 2019.

Men alla känner inte igen sig i nergången.

Samma statistiska verktyg visar att Ugglans butiker ökade bokförsäljningen 4,5 procent under första halvåret, säger Anders Billing. Försäljningen av övriga varor ökade någon tiondels procent till, enligt honom.

– Att vi har en egen statistikplattform i branschen är jättebra och de gör ett bra jobb. Sedan tycker jag ibland att redovisningen blir lite akademisk. Så jag tycker man kan lägga till en kommentar om att vi är ganska många som inte känner igen oss, säger Anders Billing.

Han stör sig på att mediebilden, menar han, har blivit att all fysisk bokhandel backar.

– Vi är 81 butiker från Ystad till Kiruna, och det finns säkert en del oberoende butiker som går bra också, så det är ganska många orter som berörs.

Enligt Anders Billing sker den senaste ökningen från redan fina siffror – uppgifter som delvis bekräftas av en analys av bokhandelsekonomen Leif Olsson. Till skillnad mot exempelvis Akademibokhandeln och Pocketshop, med stora butiker i lägen där människor i hög grad undvikt trängsel, ligger Ugglans bokhandlar främst på mindre orter.

– Jag märker att mina kunder är väldigt stolta över att ha en bokhandel på sin ort. Det är invånarna som ser till att det finns, som ser till att det finns kultur. Jag tror inte att de vill se bokhandelsdöden i vitögat när det inte ens stämmer, säger Anders Billing, som själv driver Nils Asp bokhandel i skånska Höllviken

Varför har Ugglan ökat när andra inte gjort det?

– Vi har varit lyckosamma med att ligga på orter folk retirerar till när de jobbar hemifrån. Jag tror att när man är så mycket hemma uppskattar man det egna centret på ett annat vis. Sedan har vi fört lite gerillakrig med drive in på parkeringen och cyklat ut till våra kunder mot Swish-betalningar.

Skälen du nämner är pandemieffekter. Kommer det fortsätta gå bra när pandemin drar sig tillbaka?

– Det är ju det man är lite rädd för, att det ska komma ett svart hål. Men jag tror också att det satt igång andra effekter, både emotionella och praktiska, som gör att det inte försvinner pang bom. Jag tror inte att folk kommer att resa som tidigare på ett bra tag och någonstans ska man lägga pengarna. Jag tror att hela detaljhandeln står inför några fantastiska år – sedan får vi se.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.