Tillbaka

Olga Tokarczuk nobbar Rinkebyelever

2019-12-04
av TT/Litteratur
Foto: Martin Meissner

Olga Tokarczuk kommer inte att besöka skoleleverna i Rinkeby under Nobelveckan, skriver Dagens Nyheter.

– Vi är besvikna, säger grundaren Gunilla Lundgren till tidningen, efter beskedet om Nobelpristagaren.

Det hör till traditionen att Nobelpristagaren i litteratur besöker elever i Rinkeby i samband med mottagandet av priset i december. I år valde Nobel i Rinkeby att inte bjuda in 2019 års pristagare Peter Handke, delvis på grund av risken för protester i samband med besöket.

Nu har Nobelmuseet meddelat att inte heller 2018 års pristagare, Olga Tokarczuk, kommer till Rinkeby. Förklaringen ska vara att den polska författaren inte gör några skolbesök i samband med Sverigevistelsen.

"Pristagarna får otroligt många inbjudningar under Nobelveckan och de bestämmer själva vad de vill tacka ja till. Olga Tokarczuk har tackat nej till alla skolbesök", skriver kommunikationschefen Rebecka Oxelström i ett mejl till DN.

Gunilla Lundgren säger nu att hon är osäker på om traditionen kan hållas vid liv.

– Många människor lägger ned ett väldigt stort ideellt arbete. Jag vill inte dra in så många människor i ett så stort arbete om det inte blir något högtidligt av det, säger hon.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.