Tillbaka

Omstridd lansering av Greta Thunberg-bok i Norge

2019-06-14
av Kristian Lönner
I Norge ges boken ut av Cappelen Damm medan den svenska upplagen är utgiven på Polaris.
Foto: Press

Kritiker menar att bokomslaget ger intryck av att det är Greta Thunberg som är författare när boken i själva verket är skriven av hennes mamma.

I augusti lanseras boken Huset brenner (den svenska titeln är Scener ur hjärtat) på Cappelen Damm i Norge men en debatt om hur boken lanseras har redan dragit i gång. Omslaget har ett porträtt på Greta Thunberg och hennes namn är större än de övriga familjemedlemmarnas.

– Det är särskilt missvisande hur hennes namn är placerat överst som författarnamn, ovanför de övriga familjemedlemmarna, säger litteraturkritikern Erle Marie Sørheim till Klassekampen.

Bakgrunden till kritiken är att det var Malena Ernman och Svante Thunberg, Gretas föräldrar, som presenterades som författare när boken först gavs ut i Sverige på Polaris förra året. Då hade fortfarande inte Greta Thunberg nått internationell berömmelse.

Mari Bjørkeng, redaktör på Cappelen Damm, påpekar att omslaget ännu inte är skickat till tryckeriet och att boken också innehåller ett tillägg som handlar om Greta Thunbergs första tal.

– Det är mer fokus på henne i denna bok. För norska läsare är det Greta Thunbergs historia som är mest intressant. Då är det naturligt att ha Greta på omslaget, säger hon till Klassekampen.

Även i Danmark uppstod en liknande debatt i samband med att boken nyligen lanserades där. Också i Sverige byttes omslaget ut när pocketversionen kom. Jonas Axelsson, förläggare på Polaris, har tidigare sagt till SvB att det var Gretas egen idé att byta omslag.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.