Tillbaka

Öppnar för permitteringar

2020-03-27
av Kalle Laxgård
Maths Claesson är vd för SF-bokhandeln. Han har även gett ut böcker på Bonnier Carlsen.
Foto: Stefan Tell

SF-bokhandeln överväger att korttidspermittera personal. Beslut kan fattas i nästa vecka som en konsekvens av coronaviruset.

2019 blev ett rekordår för Science fiction-bokhandeln. Omsättningen ökade drygt 8 procent och landade på 115,5 miljoner kronor, och försäljningen av både svenska och engelska böcker växte.

– Även i januari och februari fortsatte vi öka bokförsäljningen. Men nu tog det tvärstopp, säger vd Maths Claesson.

Sedan coronautbrottet har företaget, med butiker i landets tre största städer, sett kundbesöken glesas ut. Värst drabbad är Stockholmsbutiken, som märkt försäljningstapp på 30 procent.

– Men nu börjar dagskassorna komma under 50 procent mot föregående år. Det ser väl inte ut att bli någon ljusning, snarare tvärtom. I Göteborg och Malmö är det något bättre.

Hittills har SF-bokhandeln kortat öppettiderna samt flyttat personal från butikerna till att jobba med företagets e-handel.

– Men inom närtid kan det tyvärr bli fråga om korttidspermitteringar, om det inte händer något radikalt med dagskassan. Vi vill behålla all personal och när det väl vänder hoppas vi återanställa och fortsätta som om ingenting hade hänt… i den bästa av världar, säger Maths Claesson.

Den här veckan fortsätter allt som vanligt. Hur många som kan beröras om permitteringarna blir av vill han inte svara på i dagsläget.

– På måndag tittar vi på dagskassor och bemanning och agerar därefter.

För att möta den vikande efterfrågan sänkte Science fiction-bokhandeln nyligen priset på böcker i sin näthandel med 20 procent. Det gav effekt direkt. Näthandeln, som normalt står för närmare 15 procent av omsättningen, dubblerade försäljningen.

– Vi ser att kunder blandmissbrukar. De köper böcker men passar också på att köpa ett spel, seriealbum eller någon pryl. Det känns väldigt roligt mitt i allt ihop. Att vi har mer än ett ben att stå på, säger Maths Claesson.

Tack vare starka siffror tidigare har företaget en likviditet som gör att han ännu inte behöver ligga sömnlös. Men om kunderna i någon mån inte börjar återkomma efter midsommar blir det värre med sömnen, säger han.

Ni har väldigt trogna kunder. Har det märkts av?

– Ja. Av de få kunder som rör sig i butiken nu känner jag igen en hel del. De är här dels för att de vill ha böcker men också för att de vill stödja oss. När vi gick ut med rabatter på Facebook var det flera som oroade sig: ”Ni slår väl inte igen nu!?” Då fick vi gå ut och lugna dem. ”Det är ingen fara på taket”.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.