Tillbaka

Ordfront förhandlar om vinst från Mankell

1997-05-16
av Fredrik Lindberg
Kriminalkommissarie Kurt Wallanders entré har inneburit gyllene tider för Ordfront.

Förra årets titel i Henning Mankells serie, Den femte kvinnan, sålde i 115 000 exemplar, varav 35 000 som huvudbok i Månades bok. Det är dubbelt så mycket som 1995 års Wallander, Villospår. Den ökade efterfrågan har också inneburit merförsäljning av Mankells tidigare titlar i serien.
    Nu pågår förhandlingar om hur mycket av vinsterna som ska få stanna i förlaget för att trygga en framtid efter Wallander. En sjunde bok kommer i sommar och en åttonde året därpå, men sedan är kriminalserien färdig enligt författaren själv. Förlaget ägs till 45 procent av Rabénförlagen och till resterande delen av Föreningen Ordfront.
    1995 fick ägarna dela på en halv miljon, vilket motsvarade drygt 40 procent av årets vinst efter skatt på 1,2 miljoner kronor. Därmed har utdelningen i genomsnitt varit 15 procent sedan 1988, då Rabénförlagen gick in i rekonstruktionen av förlaget.
    1996 ökade Ordfronts förlag omsättningen 62 procent till 29,5 miljoner kronor. Resultatet efter avskrivningar ökade med 19 procent till 2,8 miljoner. Vinsten sänktes något av en förlust för Ordfronts Magasin. Förlaget har nyligen utökat bemanningen med en förlagsassistent och en faktor. Maja Hagerman, som tillträdde som förlagschef förra året, gläds storligen men säger också att det inte är lätt att växa.
    - Vi måste utöka för att inte kvaliteten på förlagets utgivning ska sjunka. Samtidigt är vi väl medvetna om att om två år så är vi tillbaka på en betydligt lägre omsättningsnivå, säger hon. Det är dock inte bara Wallanderböckerna som säljer. Mankells Commédia infantil, som kom förra våren, har nu tryckts i 70 000 exemplar i olika utgåvor. Lyckad nedfrysning av herr Moro, som gavs ut på nytt i år, är uppe i 13 000 exemplar. Även Inger Jalakas Jävlar anamma, mamma! kom i vår och har tryckts i två upplagor om 3 000 exemplar. Det har, med Maja Hagermans ord, varit en märkligt god vår för Ordfront.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.