Tillbaka

Otippade vinnare av Augustpriset

2021-11-22
av Kalle Laxgård, Kristian Lönner
Elin Cullhed
Foto: Kristian Lönner

Eufori, Dolda gudar och Nattkorpen. Det är vinnarna av årets Augustpris.

– Jag är mållös, säger förläggaren Johanna Ringertz på Natur & Kultur.

Under sitt tacktal förkunnade Nils Håkanson att hans största bedrift i arbetet med Dolda Gudar var att han ”lyckades lura Gunnar Nirstedt att ge ut den här boken”.

Var förläggaren kärv?

Gunnar Nirstedt, förläggare på Nirstedt/Litteratur, årets vinnare av Augustpriset i facklitterära klassen, skakar skrattande på huvudet.

– Det var jag inte alls! Det där får falla på att Nils nog var lite tagen.

Det var konsten att väva in forskarens kunskap med bred kulturhistoria om Sverige, parallellt med huvudämnet – översättningar – som fick honom att anta boken. Nu är första upplagan slut. Den andra skulle ha kommit igår men är försenad. Beräknad leverans i morgon.

Höstens strul med leveranserna sätter prägel även på Augustvinnare. För att säkra tillgången av boken gjorde förlaget i ordning en print on demand-upplaga – för att den alltid ska finnas tillgänglig i handeln.

Den kommersiella potentialen i boken är svårbedömd, säger Gunnar Nirstedt.

– Men det mesta tyder på att det blir vår mest framgångsrika bok någonsin på förlaget. 

I den skönlitterära klassen drog Elin Cullhed Eufori längsta strået.

Förläggaren Maria Såthe, litterär chef Wahlström & Widstrand, antog boken våren 2019.

– Den berörde mig. Den handlar inte om Sylvia Plath – den handlar om alla kvinnor, säger hon.

Titeln är hittills såld till 18 länder. Även här har berättelsen nått ut till många.

– Den har sålt väldigt bra, det har den, säger Maria Såthe.

Johan Rundbergs Nattkorpen, som tidigare vunnit Crime time award för årets barndeckare, vann kategorin barn- och unga.

– Eftersom vi vann i barn och ungdomskategorin även förra året så tänkte jag att det kan inte vara möjligt. Det känns faktiskt helt otroligt. Jag är mållös, säger förläggaren Johanna Ringertz på Natur & Kultur.

På scen berättade Johan Rundberg hur han försiktigt pitchade idén till boken efter att han dragit igenom flera andra manus först. Johanna Ringertz minns också tillfället.

– Jag har för mig att han hade skickat in tre eller fyra manus som vi gick igenom. De var skitbra. Men sedan på slutet tog han upp en lapp med en idé om en liten tjej i slutet på 1800-talet som möter en gammal konstapel och börjar lösa ett fall. Då tänkte jag: Det här tar vi!

Natur & Kultur har också säkrat upp att boken ska finnas tillgänglig i julhandeln trots den svåra tryckerisituationen där leveranstiderna blivit längre än vanligt.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.