Tillbaka

Oundvikligt kompetenstapp för LL-förlaget

2019-11-07
av Sophie Tanha
Maria Ramdén, förlagschef
Foto: Foto: Pressbild

LL-förlaget befinner sig mitt i flytten till Malmö. Ingen från Stockholm följer med till nya arbetsplatsen. Hur klarar redaktionen en sådan omställning?

Vid årsskiftet ska flytten vara helt klar. Maria Ramdén, förläggare på LL-förlaget sedan maj, är positiv trots utmaningarna. 

– Ett kompetenstapp blir det ju alltid vid en sån stor flytt, det är oundvikligt. Men vi har haft en fenomenalt intensiv överlämning. Dessutom har vi ett stort nätverk frilansare som hängt med och sitter på kompetens, säger hon.

Av de drygt 100 personer som jobbade på Myndigheten för tillgängliga medier i Stockholm följer bara runt tio med till Malmö. På LL-förlaget är det en helt ny redaktion á fyra personer som tar över arbetet. 

Har någon utav dem erfarenhet från att jobba med lättläst?
– Nej, inte just av lättläst, men vi har bred redaktionell kompetens, säger Maria Ramdén.

Finns det några utmaningar där?

– Utmaningar, det finns ju i alla nya arbetssituationer. Överlämningen har gått bra, även om det naturligtvis är en utmaning att insupa all kunskap som funnits på förlaget.

Under 2020 kommer omkring tio titlar ges ut. Förlaget kommer rikta in sig på smalare böcker, de allra mest lättlästa böckerna riktade mot målgrupper som till exempel läsare med intellektuell funktionsnedsättning, äldre med läsnedsättning och läsare som håller på att lära sig svenska. Böcker som inte är kommersiellt gångbara för andra aktörer. Året därpå, 2021, siktar LL-förlaget på att ge ut ungefär 15 titlar. Och där kommer nivån att ligga framöver, nästan en halvering av de 25-30 böcker som LL-förlagen gett ut de senaste åren. 

– Vi kommer inte ha någon jätteutgivning för det är inte riktigt vårt uppdrag. Självklart ska vi som förlag ge ut böcker, men vi kommer jobba mer för att bli ett kunskapscenter, säger Maria Ramdén.

 

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.