Tillbaka

Overdrive vinner upphandling om e-litteratur på svenska bibliotek

2018-06-26
av Kalle Laxgård
Foto: Ola Kjelbye

SKL Kommentus och multinationella Overdrive Incorporated sluter ett nytt ramavtal för e-böcker på biblioteken.

Overdrives anbud var ”väsentligt billigare” än konkurrenten Axiells.

Därmed sker ett skifte på marknaden. Sedan länge är Axiell – som 2015 köpte den tidigare marknadsledaren Elib – den dominerande leverantören av e-böcker till biblioteken.

– Jag hoppas att den här upphandlingen ska leda till dels ökad konkurrens på marknaden, dels förbättrade möjligheter för låntagarna att låna e-litteratur. Jag ser detta som ett startskott för upphandlingar av e-litteratur, säger Christian Nilsson, upphandlare på SKL Kommentus inköpscentral.

Det är första gången ett ramavtal om e-litteratur skrivs i Sverige.

Den vinnande aktören, amerikanska Overdrive Incorporated, har verksamheter i ett 70-tal länder och distribuerar redan i dag e-böcker till bland annat Malmö stadsbibliotek.

Enligt Christian Nilsson vann Overdrive upphandlingen på grund av de var billigast.

– Biblioteken har haft olika prismodeller beroende på hur de formulerat sina avtal tidigare, så jag kan inte svara generellt på om det blir billigare eller dyrare för biblioteken. Men Overdrive låg väsentligt billigare än Axiell, säger han.

Sammanlagt 980 kommuner, landsting och kommunala bolag har rätt att använda sig av SKL Kommentus nya upphandling. Christian Nilsson uppskattar att upphandlingens värde rör sig om ungefär fem miljoner kronor om året.

Han betonar dock att avtalet ännu inte formellt är påskrivet.

På vilket sätt skiljer sig Overdrives utlåningsmodell från Axiells? Kommer biblioteken fortsatt kunna låna ut en bok flera gånger eller tvingas låntagarna stå på kö?

– Jag kan i nuläget inte uttala mig om det på grund av sekretess tyvärr. Det är lite känsligt läge just nu, säger Christian Nilsson.

Samtidigt är det en viktig fråga för både leverantörer och låntagare.

– Ja, och den informationen kommer naturligtvis att finnas när avtalet är på plats. Det är en juridisk sak nu, men låntagare och bibliotek kommer naturligtvis att ha informationen när avtalet är på plats.

När är avtalet på plats?

– Inom kort. Eftersom folk ska flyga från USA har vi inte fått allt på plats men det är på gång.

Upphandlingen gäller i fyra år framöver, under tiden ska avtalet utvärderas.

– Nu har vi en grund att stå på och vi har valt en viss modell utifrån den information vi haft. Men vi kan inte vara säkra på att det är det absolut bästa för alla parter och vill ha fortsatt dialog om hur vi kan göra det bättre, säger Christian Nilsson.

 

Overdrive

Grundades 1986 i Cleveland och är en amerikansk distributör av elektronisk media till bibliotek.

Ägs sedan 2015 av japanska jätteföretaget Rakuten, som även äger e-boksföretaget Kobo. Priset på företaget var då motsvarande 3,6 miljarder kronor.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.