Tillbaka

Översvämning sänkte Celsiusbokhandeln

2011-06-07
av Lars Schmidt
Celsiusbokhandeln i Uppsala har gått i konkurs. Två stora översvämningar har drabbat bokhandeln hårt och omsättningen har sjunkit dramatiskt under de senaste åren.

p>– Det känns väldigt, väldigt tungt. Vi trodde in i det sista att vi skulle klara det, men det gick inte, säger Celsiusbokhandelns förre vd Mårten Ericsson.

Problemen började 2008, berättar han, med en översvämning som förstörde inventarier och delar av lagret. Men det räckte inte: i januari 2010 dränktes stora delar av butiken i avloppsvatten efter en ny läcka. Både lokalen, inventarierna och lagret fick stora skador och reparationsarbetena blev åter omfattande.

– Butiken har gradvis nötts ner och blivit fulare och fulare. Det har varit svårt att bedriva bokhandel på den höga nivå som vi varit vana vid, säger Mårten Ericsson.

Enligt Mårten Ericsson har det också visat sig vara omöjligt att få ut pengar för skadorna från försäkringsbolaget.

– Det är väldigt svårt att få ersättning för lagret. Äldre böcker värderas till noll kronor, säger han.

Omsättningen har sjunkit från drygt nio miljoner kronor 2007 till 6,3 miljoner kronor 2010. De samlade förlusterna under samma period är drygt 1,8 miljoner kronor.

Huvudägaren Birgitta Erickson försökte förra året rädda bokhandeln med ett aktieägartillskott på drygt 400 000 kronor och personalen har vid flera tillfällen avstått från att ta ut full lön.

– Och de stora leverantörerna och förlagen har ställt upp väldigt mycket och gett oss stort stöd, säger Michael Ericsson.

Men inget har hjälpt och konkursansökan inlämnades i slutet av maj. Skulderna till fordringsägarna uppgår till cirka två miljoner kronor.

Företaget drivs nu av konkursförvaltaren som letar köpare till företaget.

– Det finns intressenter, både inom bok- och mediebranschen som förvaltaren förhandlar med. Så det finns en möjlighet att det blir en fortsättning på bokhandeln, säger Mårten Ericsson.

 

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.