Tillbaka

Ovetande om bristen på skolböcker

1997-04-18
av SvB
Engelska föräldrar känner inte till den rådande bristen på skolböcker, förtäljer en ny rapport, "Svältfödda på böcker", från School Book Alliance.

hur mycket föräldrarna anser att skolan bör spendera på böcker, kom 301 tillfrågade föräldrar fram till ett genomsnittsnitt på 684 kronor per elev och år. Enligt rapporten blev föräldrarna givetvis oerhört häpna då de fick reda på den verkliga summan: 236 kronor.
    Av de intervjuade föräldrarna ansåg 46 procent att deras barn behöver fler böcker i skolan. En markant skillnad uppstod dock mellan den kommunala skolan och den privata: 53 procent av föräldrarna, vars barn går i kommunal skola, anser att det saknas skolböcker. Motsvarande siffra för privatskoleföräldrarna var 25 procent.
    I rapporten framgår även att 67 procent är benägna att i kommande val rösta på det parti som tänker satsa extra resurser på skolan. Men i verkligheten är det föräldrarna som satsar extra på skolböcker. Hela 57 procent köper särskilda böcker för att kunna hjälpa sina barn med läxorna.
    - Ibland skäms jag att erkänna hur lite vi spenderar på nya skolböcker, säger en grundskolerektor i Hereford som refereras i rapporten.
    - Skolböcker prioriteras inte alltid. Vi har ett förtjusande bibliotek, men inte tillräckligt med böcker att ställa i hyllorna.
    Rapporten från School Book Alliance är ett led i kampen för en bättre skolbokssituation inför valet den första maj. Initiativtagare är Educational Publishers Council samt den nationella hem och skolaföreningen.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.