Tillbaka

Palmecentret ber om ursäkt

2007-05-10
av Kristin Cooper
De kurdiska barnböckerna är fast i tullen i Istanbul. Det bekräftar Palmecentret och ber samtidigt om ursäkt för att det gett upphov till utrikesministerns felaktiga uppgifter, att barnböckerna kommit fram till Batman

Svensk Bokhandel skrev tidigare att Carl Bildt hade fel när han uppgav att de svenska barnböckerna, som översatts till kurdiska, nått sitt slutmål Batman i sydöstra Turket i januari i år.

Barnboksprojektet finansieras av Palmecentret och nu uppger centret att det ligger bakom de felaktiga uppgifterna.

- Jag beklagar att vi har varit upphov till felaktig information. Palmecentret är så trovärdigt att det blivit en hel kedja av ministrar som litat på vår information, som i det här fallet var fel, säger Viola Furubjelke, Palmecentrets generalsekreterare.

Missförstånd
Viola Furubjelke förklarar att informationsmissen antagligen beror på ett missförstånd mellan Palmecentret och KOMAK, som arrangerar barnboksprojektet.

- Böckerna är kvar i tullen utanför Istanbul. Vår projektledare har fått vilseledande uppgifter eller så rör det sig om ett missförstånd. Det ska vi reda ut nu, säger Viola Furubjelke.

Vet du varför böckerna fastnade i tullen?
- Det fanns tydligen inte någon ordentlig deklaration på lådorna som förklarade vad böckerna innehåller, säger Viola Furubjelke och poängterar att även om man inte gillar Turkiets byråkrati så är reglerna till för att följas.

- Nu funderar vi på om vi har en bättre möjlighet om vi tar hem böckerna till Sverige och skickar dem på nytt. Jag är säker på att biblioteken i Batman vill ha böckerna, säger Viola Furubjelke.

Två ministrar hade fel
Utrikesdepartementet kommer att gå ut med ett pressmeddelande och förklara att Carl Bildt var felinformerad och att det var därför som han uppgav att barnböckerna nått fram till biblioteken i Batman.

- Det är djupt beklagligt att vi har fått felaktig information, säger Martina Ränk, politiskt sakkunnig på utrikesdepartementet.

Även kulturministern Lena Liljeroth Adelsohn har använt den felaktiga informationen och hävdat att böckerna nått fram till biblioteken i Batman.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.