Tillbaka

Pappersboken fortsätter minska i popularitet

2020-12-15
av Matilda Källén
Foto: Pexels

Läsandet av pappersböcker dalar, medan både ljudböcker och e-böcker ökar. Det visar rapporten Svenskarna och internet 2020.

Pappersboken har fortfarande en stark ställning jämfört med de digitala böckerna. 83 procent av svenskarna har läst pappersböcker under året, att jämföra med att 47 procent läst eller lyssnat på digitala böcker. Pappersböckernas popularitet är dock dalande och har minskat med 5 procentenheter sedan 2019, medan de digitala böckerna i stället ökat med 6 procentenheter. Det visar årets upplaga av rapporten Svenskarna och internet.

Vad gäller de digitala böckerna är det ljudböcker som är mest populärt. 38 procent av svenskarna har lyssnat på ljudböcker i år – en ökning med 5 procentenheter sedan i fjol. Även e-bokläsandet har ökat något, från 28 procent 2019 till 30 procent i år.

Konsumtionen av digitala böcker har främst ökat bland arbetande, där 53 procent tagit del av digitala böcker, medan 82 procent tagit del av pappersböcker – en siffra som låg på 86 procent 2019. 44 procent av de arbetande har lyssnat på ljudböcker och 32 procent har läst e-böcker.

I kategorin studenter är förhållandet det motsatta. Där har e-bokläsandet gått om ljudbokslyssnandet. Medan ljudbokslyssnandet har minskat, från 39 procent i fjol till 35 procent i år, har e-bokläsandet ökat, från 38 till 41 procent. En möjlig förklaring som anges är att studenterna föredrar poddar framför ljudböcker.

Bland pensionärer har läsandet av pappersböcker minskat från 93 till 86 procent, medan ljudbokslyssnandet ökat från 17 till 22 procent. 18 procent av pensionärerna har läst e-böcker.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.