Tillbaka

Pascal Engman lanserar läsfrämjarstiftelse

2021-02-24
av Matilda Källén
Pascal Engman
Pascal Engman
Foto: Pressbild

Deckarförfattaren och journalisten Pascal Engman har bildat en stiftelse för att främja ungas läsning.

”Häromåret befann jag mig på en gymnasieskola i Sundsvall. Framför mig fanns runt 250 elever. Jag frågade hur många av dem som läste böcker på sin fritid. EN tjej räckte upp handen. Sedan dess har jag tänkt på att något måste göras för att motverka den utvecklingen”, skriver Pascal Engman i en kommentar. 

Den stiftelse som han nu har lanserat ska, bland annat, dela ut ett årligt stipendium till ”projekt som verkar för stiftelsens ändamål att demokratiska språket och litteraturen genom att främja läsning och läsförståelse, i synnerhet bland tonåringar och unga vuxna”, enligt ett pressmeddelande.

I år uppgår stipendiet till 25 000 kronor. Det delas ut av en kommitté bestående av bland andra Pascal Engman, Axel Granath och Gunilla Herlitz.

Utöver stipendiet kommer stiftelsen också att bedriva opinionsbildning och eget läsfrämjande, bland annat genom att engagera influencers, stötta krafter inom läsrörelsen, och arbeta för att alla skolor ska ha ett skolbibliotek.

”Förhoppningen är att stiftelsen i sitt arbete med att lyfta fram förebilder inom läsfrämjande kan bygga vidare på Läsrörelsens, Berättarministeriets och flera andras framgångsrika insatser”, skriver Pascal Engman, Axel Granath och Gunilla Herlitz på DN Debatt.

Stipendieansökan är öppen till 30 april.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.