Tillbaka

Peter Nádas får Bermanpriset

2022-05-18
av TT/Litteratur
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Den ungerske författaren Peter Nádas får Berman Literature Prize på 750 000 kronor för sin självbiografiska roman Illuminerade detaljer. Ett verk med "bedövande konstnärlig lyskraft", framhåller juryn.

Det var bombningarna av Sarajevo som väckte Peter Nádas inre barndomsbilder från belägringen av Budapest 1944 till 1945. Han började skriva självbiografiskt – först spontana skisser – till vad som senare skulle bli grunden till hans självbiografiska verk.
Trots att jag växte upp med dem, och aldrig har glömt dem var det som att de hade förlorat sin samhälleliga relevans och viktighet. Men när jag såg det som hände i Sarajevo, hur människor slaktades i Srebrenica, och hur den goda världen – franska och holländska soldater – stod bredvid, då fick jag på något sätt känslan av att det här är ett ansvar, det här är något som kommer tillbaka, sade han i en intervju med TT i februari i år.
Den judiska traditionen
Då hade den första delen av "Illuminerade detaljer" just givits ut på svenska i Daniel Gustafssons översättning.
Berman Literature Prize instiftades 2020 och ges till en författare som verkar i den judiska traditionens anda. Juryn framhåller att Nádas "med knivskarp iakttagelseförmåga och bedövande konstnärlig lyskraft visar att en enskild människas liv kan rymma ett mikrokosmos som i varje ögonblick och detalj vrider sig utåt mot 1900-talets större universum av förluster och katastrofer".
Péter Nádas föddes 1942 och präglades av kriget "ända in i porerna". I den 600 sidor långa första delen av "lluminerade detaljer" väver han samman i princip allt – den närmast överjordiska smaken av en bönstuvning men också likstanken i Budapest, hatet men också kärleken till en soppkokande mormor vars språkliga ritualer skulle bli avgörande för hans författarskap.
Minnesarbete
Bermanprisets juryordförande Daniel Pedersen beskriver i ett pressmeddelande "Illuminerade detaljer" som "ett verkligt minnesarbete där Nádas förenar detaljer med historiskt omvälvande skeenden. Andan i Berman Literature Prize handlar om överskridande, och det gör även denna roman. Mellan generationer, människor och tider. Allt kanaliserat genom författarens associativa ström och resulterar i en enorm gestaltning av minnen ur ett liv."
 

Fakta: Berman Literature Prize

Berman Literature Prize instiftades 2020 genom en donation av Thomas och Catharina Berman och ska delas ut årligen under tio år. Priset ges till en författare som verkar i den judiska traditionens anda, som undersöker den judiska kulturen men också det generellt mänskliga.
Snarare än långa och produktiva författarskap ska verket som prisas vara "nyskrivet eller relativt nytt".
Bermanpriset delades ut första gången i fjol – då till den israeliske författaren David Grossman för romanen "Med mig leker livet".
Juryn består av litteraturvetaren och forskaren Daniel Pedersen, kritikern Ingrid Elam, författaren Hanna Nordenhök, litteraturvetaren och forskaren Na’ama Rokem, kulturredaktören Thomas Steinfeld och Svante Weyler, tidigare förlagschef.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.