Tillbaka

Piratförlaget: Är överens med Amazon

2020-09-08
av Matilda Källén

Flera svenska förlag befinner sig just nu i förhandlingar med Amazon inför näthandelsjättens lansering i Sverige. Ett förlag som redan nått ett avtal är Piratförlaget.
 

Enligt Madeleine Lawass, försäljningchef på Piratförlaget, skrev man på ett avtal med Amazon för ungefär en vecka sedan.

– Vi är färdiga och har kommit överens om vilka villkor vi ska ha, säger hon. 

Vad tänker du om villkoren?

– De är snarlika de villkor vi har för våra övriga återförsäljare, och känns förhållandevis rimliga med tanke på att det handlar om en ny kund som ännu inte bevisat sig på den svenska marknaden. Vi har extremt bra samarbeten med, och månar om, våra svenska nätbokhandlare, så vi vill inte på något sätt erbjuda Amazon bättre villkor.

Vad innebär villkoren?

  – Jag kan inte gå in på detaljer kring det då det är konfidentiellt.

Enligt Madeleine Lawass initierade Amazon en första kontakt med Piratförlaget för ett och ett halvt år sedan, då via Book Depository. Ett av Piratförlagets första steg i förhandlingarna var att koppla in Förlagssystem.

– Det har varit en lång och utdragen process, säger Madeleine Lawass. Det har funnits tillfällen när vi har känt att vi har varit långt ifrån varandra, men sedan mötts. Amazon är inte vana vid att jobba mot den svenska marknaden utan har ett helt annat sätt att tänka. Vi blev tvungna att formulera om och göra om processen, eftersom det som de utgick ifrån inte riktigt fungerade här. Där har Förlagssystem varit till stor hjälp, vad gäller de delar som rör själva distributionen.

Avtalet som nåtts mellan Amazon och Piratförlaget är tidsbegränsat, men vilken tidsram som gäller kan Madeleine Lawass inte gå in på. 

– Vi vill se vad de kan erbjuda och hur bra de kan bli, säger hon.

Vad händer nu?

– Det här är första steget i en process. Man är inte klar för att man kommit överens om villkor. En hel del kvarstår innan vi kan börja leverera. Jag räknar med att vi kommer att få en liten bibel som reglerar hur det ska fungera, säger Madeleine Lawass.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.